Életmód

Niktofóbia – egy ijesztő fóbia, amiben majdnem minden ember szenved

Bár a niktofóbia kifejezés hallatán valószínűleg kevesen fogják tudni egyből annak pontos jelentését, valójában egy majdnem minden embert érintő félelemről beszélünk, amely nem mellesleg a horror filmek és a komplett horror-iparágnak az egyik mozgatórugója. Talán már sokan kitalálhattátok ebből, hogy a niktofóbia valójában a sötétségtől való félelmet jelenti. Mutatunk néhány képet, melyek alapján könnyedén eldönthetitek, hogy tapasztaltok-e magatokon niktofóbiára utaló jeleket vagy sem.

 

 

 

1 Bár a niktofóbia, vagyis a sötétségtől való félelem elsősorban a gyerekek között tud valódi pánikot kelteni, azért a felnőtt emberek többségében is ott bujkál ez a jelenség.

2 Képzeld el például, hogy az éjszaka közepén egyedül sétálsz, és hirtelen egy árnyat látsz közeledni a távolból. Leverne a víz?

3 Féltél már valaha kinézni az ajtón/ablakon a házból az éjszaka közepén?


4 Képzeltél már oda nem létező arcokat a sötét, ijesztő helyekre?

5 Érezted már úgy, mintha valami figyelne Téged a sötétből?

6 Ha igen, akkor nagy valószínűséggel Te is niktofóbiában szenvedsz.



7 Aggodalomra azonban semmi ok: nem vagy egyedül.

8 Az emberek döntő többsége ugyanis kivétel nélkül tapasztal magán niktofóbiára utaló jeleket.

9 Ez persze valahol nem is csoda, hiszen a sötét és ismeretlen helyektől való félelem egyfajta evolúciós készség, amely nagy hasznára volt az emberiségnek azokban az időkben, amikor még a szabad ég alatt élve ki voltunk szolgáltatva a természet és az állatvilág veszélyeinek.

10 Azóta persze sok minden változott, az életünk biztonságosabbá vált, ám a sötéttől való – egyébként teljesen egészséges – félelmet ennek ellenére sem sikerült leküzdenünk.

11 Természetesen a horror filmek készítői is folyamatosan gondoskodnak róla, hogy minél több emberben ébresszék fel újra az egyébként a génjeinkbe kódolt niktofóbiára való hajlamosságot.


12 Valószínűleg részben a horror filmek érdeme, hogy napjainkban a gyerekek és a felnőttek ismét annyira rettegnek a sötét helyektől, mint ahogy tették azt mondjuk az őseink egy medvebarlang szájánál állva.

13 Képzeld el, hogy az éjszaka közepén hazafelé sétálsz a buliból és a város köztudottan üresen álló épületének egyik ablakából fényt látsz kiszűrődni. Gyorsabban szednéd utána a lábaidat?

 

 

 

 

 

 

14 Tegyük fel, hogy áramszünet van az éjszaka közepén, amikor hirtelen zajt hallasz a pincéből. Lemennél megnézni, hogy mi lehet az?

15 Ne ijedj meg: ez csak egy izmok nélküli emberi fej – persze az iménti képek után már ez is a frászt tudja hozni az emberre.

16 Mostanra valószínűleg neked is sikerült eldöntened, hogy tapasztaltál-e magadon niktofóbiára utaló jeleket vagy azon kevesek közé tartozol, akiket teljesen hidegen hagy az ilyesmi.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?