Életmód, Érdekes

10 furcsa ötlet, ami milliókat hozott a multi cégeknek

A nagy multicégek mindent megtesznek egy kis profit reményében. Náluk egy apró ötlet is dollármilliókat jelenthet. De, hogy mennyire kis apróság is számíthat…. azt majd a cikkünkből megtudjátok!

 

 

 

Cleveland Klinika és a dohányzás


2007-ben az Egyesült Államokbeli Cleveland Klinika kitalálta, hogy nem fog alkalmazni olyan embereket, akik dohányoznak. Sokan megkülönböztetésnek vették a dolgot de igazából a dohányzás negatívan befolyásolja a vállalat és a munkavállalók hatékonyságát. Ezek a dolgozók több pénzt költenek az egészségügyi ellátásokra, melyeknek egy részét a cég által nyújtott biztosítás fedezné.

Listerine


1879-ben Joseph Lawrence találta fel. Kezdetben sebészeti eszközök fertőtlenítésére használták. Látták az emberek benne a potenciált és így később már sebek kezelésére, korpásodásra és gombák kezelésére és dezodorként is használták. Az 1920-as években terjedt el igazán mint szájvíz. Az igazán sikeres éveket egy reklámnak köszönhetik. Kitaláltak egy “kamu” betegséget “halitózist” és úgy reklámozták, hogy ez a szájvíz a gyógyír rá.

Jobb kanyar


A UPS cég úgy tervezte az útvonalait, hogy abba ne legyen túl sok balkanyar. Ennek az az oka, hogy egy olyan országban, ahol jobb oldalon van a kormány, a balra kanyarodás nagyobb utat igényel. Hosszabb, nehezebb. Ezzel több mint 10 millió liter üzemanyagot spóroltak azóta. Kevesebb kipufogógázt is termeltek.


Lego és a rajongók


Kevesen tudják, de a 2000-res évek elején a híres dán vállalat kis híján csődbe ment. A lego szerződést írt alá a Star Wars karakterekkel kapcsolatban, hogy tovább élhessen a dolog. Sajnos ez sem hozta meg a sikert. A vállalat megmentését egy Jorgen Vig Knudstorp ötlete hozta. Szerinte kevesebb “szakértő” és több rajongó kell a dizájnok megtervezéséhez. A dolog bevált. A cég javulásnak indult az új modellekkel.

United Airlines és a spórolás


Kitalálta, hogy nem ad szalvétát a frissítőkhöz. A grapefruitlét narancslére cserélte és rövidebb filmeket vetítettek a repülés alatt. Így 200 millió dollárt spóroltak.

Az Amazon és az elbocsátások


Felmondanál, ha ajánlana a cég neked 5000 dollárt az elbocsátásodért?! Ha a válasz “igen” akkor valószínűleg ez a munka nem felel meg neked és az Amazon szerint nem fogsz sok hasznot hozni a vállalatnak. Ez időt és erőfeszítést takarít meg. Bebiztosítja magát a cég olyan emberekkel, akik elhivatottak azzal, amit csinálnak.

Texas és a villamos energia


Az 1990-es évek elején Texas-ban elhúzódó válság következett be. Megpróbáltak mindent, amit lehetett, majd egy John Shapre nevű államfelügyelő átnézte a költségvetéseket és több megoldást javasolt. Ilyen volt például, hogy kevesebb lámpa világítson az italautomatákba. Ezzel Texas évente 200000 dollárral csökkentette az energiafelhasználását.

Yahoo és az újév


2009-ben a vállalat súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködött, és kénytelen volt csökkenteni a személyzetét. A költségek csökkentése érdekében a Yahoo úgy döntött, hogy karácsonyra és újévre egy hétig minden munkatársat nyaralásra küld. Ennek eredményeként a menedzsment megmentett 21 millió dollárt, és a dolgozók elkerülte az új elbocsátások hullámait, és szabadságot élvezhettek az újévi ünnepek idején.

United Airlines és a 28,35 gramm

A légitársaság úgy döntött, hogy csökkenti a magazin súlyát, amelyet az utasok a repülés közben olvashatnak. Csupán 28,35 grammal. Ezzel a repülők súlya 5 kilóval könnyebb volt, mely elég volt egy ahhoz, hogy évente 290.000 dollárt spóroljanak az üzemanyagon.

McDonalds és az összeesküvés-elméletek


A gyorsétterem lánc egyik képviselője észrevette, hogy az alkalmazottak néha kifelejtik az extra sajtot. Ennek értéke 0,3 dollár. Kiszámolták, hogy ha naponta legalább tízszer “elfelejtődik”, akkor az a vállalatnak évi 39 millió dollár megtakarítás. Nehéz ellenőrizni, hogy tényleg ez történik, de minden esetre érdekes.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?