Érdekes, Külföld

Mi lesz vele? Lehet, hogy menthetetlen a párizsi Notre-Dame

Párizs — Úgy tűnik, egyáltalán nem biztos, hogy Franciaország egyik szimbóluma, az áprilisban leégett Notre-Dame székesegyház eredeti formájában megmenthető – ezt a szomorú hirt közölte a gótikus templom apátja, Patrick Chauvet (68).

 

 

 

 

 




Az elöljáró annak kapcsán szólalt meg, mivel az idén volt 200 év óta az első karácsony, amelyen a hívek nem tudtak részt venni a tempomban tartott ünnepi istentiszteleten, helyette a két szomszédos templomban megtartott misét hallgathatták meg.

– A falakat tartó állványzat eltávolítása után derül ki, hogy a gótikus boltozatok mennyire sérültek meg, és sajnos akár az is előfordulhat, hogy a templom falai beomlanak – tette hozzá Jean-Luc Bodam, a székesegyház felújításán dolgozó egyik mérnök.

A terület megközelítése még mindig veszélyes a több- tonnányi egészségre ártalmas ólom miatt, bár a leégett épület megerősítési munkálatai folyamatosan zajlanak. A szakember szerint a tényleges újjáépítés 2021-ben kezdődhet el, bár Bodam szerint az nehezen képzelhető el, hogy a 2024-es párizsi olimpiára – ahogy azt Emmanuel Macron (42) francia elnök megálmodta – újra régi pompájában tündököljön a katedrális.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?