Állat, Érdekes, Külföld

A világban 200 millió kóbor kutya él, ám van egy ország, ahol egy sem

A komoly jogi szabályozás, az állatrendőrség, az adózás és a gazdátlan kutyák ellátásra szolgáló program együtt sikeres lett.

 

 

 

 

 




Kétszázmillió kóbor kutya él a Földön – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ám vagy egy ország, ahol ezt a problémát már megoldották – írta meg a Ng.hu.

2019 tavaszára Hollandia elérte, hogy a világon elsőként elmondhatják magukról, hogy országukban egy gazda nélküli kutya sem él.

Az állatbarát országban a lakosság 90 százalékának van négylábú házikedvence, és a kutyákat magukkal vihetik akár a kávézókba is, és velük együtt felszállhatnak a tömegközlekedési eszközökre is.

Az ebeknek régen társadalmi jelentősége is volt, a gazdagoknak inkább sportcélra is használható kedvence volt, a szegényebbek pedig a keverékeket választották, és voltak, ahol még munkára is fogták őket. A 19. században már sok eb élt Hollandiában, de a veszettségjárvány idején sokan megszabadultak állataiktól.

A kormány ekkor vezette be a kutyaadót is, de ez az intézkedés nem oldotta meg a kóbor állatok okozta problémát. Ezért a század második felében létrehozták az első állatvédelmi ügynökséget. Azóta pedig nagyon komoly jogi szabályozásokat vezettek be.

Az áttörést egy programnak köszönhetik, ennek keretében összegyűjtötték, ivartalanították, oltották majd visszaengedték a kutyákat. Emellett komoly adót vetettek ki az állatkereskedők által árult ebekre, így arra ösztönzik a lakókat, hogy menhelyről válasszanak kutyát. Az állatok védelmében pedig állatrendőrség is működik, amely felügyeli az állatok tartását.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?