Belföld

200 ezres bírságot is kaphat a NAV-tól, aki nem fizet illetéket a drága ajándéka után

Sokan azt se tudják, hogy létezik ilyen szabály. Elmondjuk, milyen esetekben érdemes figyelni.

 

 

 

 

 




Az ünnepek idején különösen sokan posztolják a Facebookra vagy Instagramra frissen kapott karácsonyi ajándékukat. Azonban a többségük aligha veszi számításba, hogy akár bírságot is kaphat, ha nyilvánosan elérhetővé teszi a fotót egy olyan nagy értékű tárgyról, ami után nem fizeti be az illetéket.

Ez ugyanis létezik – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum. A lap cikke részletesen ismerteti, melyik ajándékok illetékmentesek, és mik azok, amik viszont nem.

Előbbi kategóriába tartoznak az úgynevezett élményajándékokat, például a fesztiválbelépő, a wellness-hétvége vagy egy ebédmeghívás. Ezek után tehát nem kell fizetni.

A 150 ezer forintnál értékesebb tárgyak, például egy drágább mobiltelefon, vagy egy hűtő, kanapé, tévé azonban illetékkötelesek.

Azért van kivétel: mentességet jelent, ha egyenesági rokontól (tehát szülőtől, nagyszülőtől, gyerektől, unokától vagy házastárstól) kaptuk az adott tárgyat, azonban nem tartozik ebbe a kategóriába sem a nem bejegyzett élettárs, sem a testvér, vagy például a nagybácsi és a nagynéni sem – figyelmeztet a portál-

Aki elmulasztja az elszámolást, és lebukik, arra akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhatnak, tehát nem érdemes kockáztatni.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?