Érdekes

Elárulta a hosszú élet titkát a 105 évig élő japán doktor

Dr. Shigeaki Hinohara tanai saját bölcsességéből és tapasztalataiból származtak. Ő maga 1911-ben született és 105 évet élt meg.

 

 

 

 

 




Dr. Shigeaki Hinohara Japán egyik legismertebb, illetve legtöbb évet megélt orvosa volt, aki főként annak szentelte karrierjét, hogy a minőségi és hosszú élet titkait vizsgálja és megfejtse.

Az orvostudományt gazdagon segítő tanai saját bölcsességéből és tapasztalataiból származtak. Ő maga 1911-ben született és 105 évet élt meg – írja a BusinessInsider.

Az, hogy anyaországában a világon a legmagasabbak közé tartozik a születéskor várható élettartam, jórészt az ő egészségügyi reformjaihoz köthető – például, hogy az ötvenes években bevezette az éves szűrővizsgálati rendszert.

A japán Times újságírónőjével, Judit Kawaguchival készített interjújában számtalan alapkövet és iránymutatást lefektetett az egészséges és hosszú élettel kapcsolatban, melyek közül az egyik legmeglepőbb a nyugdíjba vonulás témáját feszegeti.

Hiába hinnénk, hogy a stressz és számtalan faktor okán kedvezőbb a korai „visszavonulás” a munka világából, a doktor nem ezen a véleményen volt.

Dr. Shigeaki Hinohara azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint ne menjünk nyugdíjba – ha pedig muszáj, akkor mindenképp jóval 65 éves korunk után.

Az említett interjúban azt is elmagyarázza, hogy miért.

Japánban a nyugdíjkorhatárt 65 évre állították, míg az átlagosan várható élettartam a döntés meghozatalánál 68 év volt.

 

 

 

 

 

 

 

Mostanra azonban ez a szám szerencsés növekedésnek indult: 2015-ben például majdnem 84 évre saccolták egy átlagos japán ember élettartamát.

Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy a nyugdíjazás is későbbre tolódhat. Természetesen mindez akkor igaz, ha az ember szereti az adott munkát.

Így akár életünk végéig is dolgozhatunk, alkothatunk, ha valóban örömünket leljük benne – akárcsak ő. Ez pedig nem csak az elménket tartja frissebben, de az időskori depressziótól is megóvhat minket.

A doktor 2017. július 18-án hunyt el, ám a The New York Times szerint további 5 évre voltak bejegyzett páciensek a naptárában és naponta 18 órát dolgozott.

„Abban hitt, hogy az élet mozgatórugója a közreműködés, így benne is megvolt ez a hihetetlen állandó késztetés, hogy segítse az embereket, naponta korán felkeljen, hogy valami csodálatosat vihessen végre a társadalomért. Ez volt az, ami motiválta és életben tartotta” – idézte fel az újságírónő, aki maga is mentorának tartotta az orvost. Szerinte a doktor aznapra, másnapra és a következő öt évre is tervezett.

A nyugdíjazás témája mellett a következő tanácsok is felmerültek az interjú során:

Ahelyett, hogy a helyes étkezésen és a megfelelő mennyiségű alváson aggodalmaskodnál, érezd jól magad

„Valamennyien emlékezhetünk arra, hogy mikor gyermekek voltunk és jól éreztük magunkat, gyakran el is felejtkeztünk az étkezésről vagy az alvásról. Hiszek abban, hogy ezt a hozzáállást felnőtt korunkban is megőrizhetjük. A legjobb, ha nem kínozzuk a testünket túl sok szabállyal, az ebédidővel és az alvásidővel kapcsolatban sem.”

Ha sokáig szeretnél élni, ne legyél túlsúlyos

„Reggelire kávét, egy pohár tejet és némi narancslét iszom, az utóbbiba egy kanál olívaolajat teszek. Az olívaolaj jót tesz az artériáknak és egészségesen tartja a bőröm. Az ebéd tejből és néhány sütiből áll, vagy ha épp túl elfoglalt vagyok, akkor olykor ki is marad. Sosem éhezem meg, mivel a munkámra koncentrálok. Vacsorára zöldségeket fogyasztok egy kis hallal vagy rizzsel, illetve kétszer egy héten sovány húst.”

 

 

 




 

 

Ne kövesd vakon az orvosod utasításait

„Ha az orvosod egy vizsgálatot vagy műtétet javasol, tedd fel neki a kérdést, hogy a saját házastársának vagy gyermekének is javasolja-e az adott procedúrát. A közhiedelemmel ellentétben az orvosok nem tudnak mindenkit meggyógyítani. Akkor miért is kellene felesleges fájdalmakat okozni egy beavatkozással? Szerintem a zene és az állatterápia többet tud segíteni, mint ahogy a legtöbb doktor hinné.”

Érezd jól magad, hogy legyőzd a fájdalmat

„A fájdalom egy titokzatos dolog, és a szórakozás a legjobb módja annak, hogy elfelejtkezzünk róla. Ha egy kisgyereknek fáj a foga és játszani kezdesz vele, hirtelen el fog felejtkezni a fájdalmáról. A kórházaknak meg kell felelniük a páciensek alapvető igényeinek: annak is, hogy mi valamennyien jól akarjuk érezni magunkat. Nálunk a St. Luke-ban van zene, állatterápia és művészeti órák is.”

Mindig válaszd a lépcsőzést és vidd a saját holmidat

„Én egyszerre két fokot szoktam lépni a lépcsőn, hogy mozgásban tartsam az izmaimat.”

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?