Belföld, Hírek

Megbolondul az időjárás: 16 fok is lehet karácsony előtt egy héttel

Inkább tavaszi idő lesz, mint téli. Jó eséllyel a fehér karácsonyt is elfelejthetjük.

 

 

 

 




Az Atlanti-óceánon továbbra is meglehetősen aktív ciklontevékenység zajlik, szinte futószalagszerűen képződnek az újabb és újabb alacsony nyomású légköri képződmények. Ezeknek a ciklonoknak a frontjai szombatig hazánkat is többször érintik, gyakran csapadékos, szeles időt okozva – írja az Időkép.

Vasárnaptól viszont egyre inkább a ciklonok előoldalára kerülünk, délnyugatira fordul az áramlás, ezzel pedig a magasban erőteljes melegedés veszi kezdetét.

Jövő hét kedd-szerda tájékára az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb levegő is elérheti térségünket.

Ezzel egyidejűleg egy anticiklon is kiépülhet térségünk fölött, mely száraz, enyhe időt hozhat magával.

 

 

Így az időjárás is sokkal inkább a tavaszra fog emlékeztetni mintsem a decemberre. A szelesebb, naposabb helyeken – nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és délen – a 15-16 fokot is elérhetjük, a kevésbé szeles tájakon viszont éjszakánként többfelé képződhet köd, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet, mely napközben is tartósnak bizonyulhat. Itt lesz hűvösebb, 10 fok alatt alakulhatnak a maximumok.

A jelenlegi számítások alapján a jövő hét vége felé lehűlés kezdődhet, de ennek mértéke és kimenetele még meglehetősen bizonytalan.

Most úgy tűnik, az ország nagy részén idén is elmarad a fehér karácsony, de természetesen az utolsó szó az időjárásé.

A modellszámítások alakulásának függvényében hamarosan újabb cikkel várjuk olvasóinkat a karácsonyi időjárásra vonatkozóan.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?