Állat, Érdekes

Ha nem főznénk/sütnénk meg őket, ilyen sokáig élnének a háziállatok

10-20 évig is elélhetnének a természetben, ha nem vágnák le őket pár hónaposan vagy évesen.

 

 

 

Néhány nappal ezelőtt felmerült bennem a kérdés, hogy vajon meddig élnének a haszonállatok természetes körülmények között, ha nem kerülnének vágóhídra. Valójában egy ártalmatlan viccelődés gondolkoztatott el a témáról, amiben játékosan megfenyegettem a hároméves mentett házi kacsánkat, hogy ha tovább csipkedi a lábamat, akkor bizony meg fogom főzni. Mire egy családtagom rögtön rávágta, hogy ahhoz ő már túl öreg. Általában a kacsákat nem sokkal egy hónapos koruk után levágják, szóval a miénk már matuzsálemnek számítana egy farmon a maga három évével.

Úgyhogy gondoltam egyet, és rákerestem az interneten, vajon meddig élnének a haszonállatok természetes körülmények között.

Persze maga a „természetes körülmények között” is külön kérdéseket vet fel, hiszen ezek az állatok kifejezetten arra lettek tenyésztve, hogy speciális bánásmód mellett egy-egy olyan tulajdonságuk vagy képességük erősödjön meg, amit az ember aztán hasznosítani tud – tejtermelés, gyapjúnövesztés, izomzat, vagy éppen a lerakott tojások mennyisége.

Ha az emberek magukra hagynák őket, valószínűleg tömegesen pusztulnának el, és a megmaradt állományt is komoly fertőzésveszély fenyegetné – de ettől most tekintsünk el, és feltételezzük egyszerűen a haszonállatok háziállatként való tartását.

Vajon meddig élnének ilyen körülmények között?

Erre a kérdésre meglepően nehéz volt választ találni. A legtöbb weboldal inkább azzal foglalkozik, milyen korban érdemes levágni az állatokat, a természetes élettartamukról már sokkal kevesebb szó esik. Végül a Four Paws oldalán találtunk egy összefoglalót arról, hogy meddig élnének, illetve mikor kerülnek vágóhídra a különböző haszonállatok.

SZARVASMARHA

A szarvasmarha várható élettartama a 20 évet is elérheti. Ezzel szemben a tejelő teheneket 5 évesen, a tenyészbikákat 3 évesen, a vágómarhákat másfél-két évesen, a borjakat pedig 8 hónapos koruk előtt levágják.

DISZNÓ

A disznók a szarvasmarhákhoz hasonlóan 20 évig is élhetnének, de az anyakocák 3 éves koruk előtt, a hízósertések 6-7 hónapos koruk körül, míg a kanok 2 éves koruk előtt kerülnek vágóhídra.

CSIRKE

A csirkéknél is viszonylag magas a várható élettartam, akár a 8-15 évet is elérheti. A levágásra tojótyúkok esetében 20 hónapos, a brojlercsirkéknél pedig 40 napos korban kerül sor. Ezen kívül azt is érdemes megjegyezni, hogy mivel a hím csirkékre általában egyáltalán nincs szükség, ezért ezeket az állatokat egy napos korukban, nagy tömegekben elpusztítják.

JUH

Az előbbi állatokhoz hasonlóan a juhok természetes életkora is elérheti a 20 évet. A tényleges várható élettartam azonban itt is jelentősen eltér: tejelő juhoknál 5 év, tenyészjuhoknál 3 év, hizlalt bárányoknál 3-4 hónap, a gyapjúért tartott állatoknál pedig 7 év.

KECSKE

A kecskék természetes élettartama is körülbelül 15 év, ami tejelő kecskék esetében 5 évre, vágókecskéknél 3-4 hónapra rövidül.

NYÚL

A nyulak élettartama eltérő lehet, 6 évtől 14 évig is elélhetnek. Az anyanyulakat általában másfél-két éves koruk körül, a hízónyulakat 60-70 naposan, a bakokat pedig 3 éves koruk előtt vágják le.

 

 

 

 

 

 

LIBA

Libák esetében a várható életkor a 15 évet is elérheti. A levágás időpontja attól függ, milyen hosszan hizlalják az állatokat, ez alapján megkülönböztetünk pecsenyelibát (8-10 hét), fiatal hizlalt ludat (13-16 hét) és húslibát (23 hét).

KACSA

A kacsák valamivel rövidebb, körülbelül 10 éves élettartamra számíthatnak a természetben. A hizlalt kacsákat ezzel szemben 40-42 naposan vágják le.

PULYKA

Végezetül a libákhoz hasonlóan a pulykák várható kora is 15 év körül alakul, azonban jellemzően már 4-5 hónapos korukban vágóhídra kerülnek.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?