Életmód

Már fizetni kell a tiszta levegőért a világ legszmogosabb városában

Újdelhi a legszennyezettebb levegőjű főváros a világon. Aki ott szeretne legalább pár percre jó levegőhöz jutni, annak az oxigén bárban van erre módja – pénzért.

 

 

 

 

 




Indiában egyre súlyosabb a légszennyezettség, Delhiben már szinte állandósult a szmog. Bár hoztak néhány intézkedést, a helyzet eddig még nem sokat javult.

Ezért is lehet igény az új szolgáltatásra, amely friss levegőt biztosít a fizetőképes lakosoknak.

New York Times arról ír, hogy megnyílt az első oxigén bár Újdelhiben, ahol egy-egy kezelés 15 perces, és 4-6 dollárért (kb 1500 forint) jut a vásárló friss levegőhöz.

A cég tulajdonosa az üzlete kapcsán emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt senki nem hitte volna el, hogy eljön az idő, amikor fizetni kell a tiszta vízért. Most pedig eljött az az idő is, amikor a tiszta levegő is pénzbe kerül.

A lapnak egy városban élő elmondta, hogy már elviselhetetlen állapot számára a koszos levegő, kapar a torka, folyik az orra, szúr a szeme, és átmenetileg segít neki az oxigén-kúra.

Bár azt nem tudja, hogy valóban a terápia a hasznos, vagy csak lélektanilag hat, de így legalább egy rövid időre tiszta levegőhöz jut.

 

 

 

 

 

 

Delhiben a WHO határértékénél akár tízszer magasabb is lehet a szennyezettség. Az ott élők szerint a kormány az igazi megoldás helyett elbagatelizálja a helyzetet. Legutóbb például az egészségügyi miniszter azt ajánlotta, hogy a szmog káros hatásainak kivédésére egyenek répát. Ugyanakkor vannak, akiket mindez nem érdekel, továbbra is égetik a tarlót és a szemetet – írta az Index.

A héten, csütörtökön a füstköd miatt ismét bezárták az iskolákat az indiai fővárosban, Újdelhiben, ahol a levegő minősége harmadik napja többszörösen meghaladja a kritikus értéket. A légszennyezettséget vizsgáló állami testület adatai szerint a levegőszennyezésnek az indiai fővárosban mért 460-as értéke kilencszeresen lépi túl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelő határértéket – írta az MTI.

A levegő minősége a szennyezettséget értékelő 500-as skálán 0-tól 50 egységig tekinthető jónak. Újdelhiben csütörtökön a szmogban teljesen homályosan látszottak az épületek és a köztéri emlékművek. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne tartózkodjon a szabadban.

November elsején a kormány a levegő rossz minősége miatt már rendkívüli helyzetet hirdetett, és elrendelte az iskolák bezárását november 5-ig. Korlátozta a gépkocsiforgalmat is.

Észak-Indiában, beleértve a fővárost is, a légszennyezettség télen a legsúlyosabb, a tarlóégetés miatt. A szántóföldekről érkező füst keveredik a gépjárművek által kibocsátott káros anyaggal, ami miatt Újdelhi a legszennyezettebb levegőjű főváros a világon.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?