Érdekes, Külföld

Sibám – a város, ahol már 2000 évvel ezelőtt is agyag felhőkarcolókat építettek az emberek

A nagyvárosok lakónak számára a felhőkarcolók és a toronyházak mára a mindennapi életük szerves részévé váltak, így a több tíz vagy akár száz méter magas házak már nem is jelentenek számukra meglepetést. Az első toronyházat még William Le Baron Jenney építette 1885-ben, és bár csak 10 emeletet bírt el az acélszerkezet, ez is hatalmas áttörésnek számított. Kevesen tudják azonban, hogy szigorú értelemben véve mégsem William Le Baron Jenney nevéhez fűződik az első toronyház, a Jemenben található Sibám városában ugyanis már 2000 évvel ezelőtt is hatalmas agyag felhőkarcolókat építettek az emberek, melyek közül néhány még ma is áll és biztonságosan megtekinthető.

 

 

 

Sibámot sokszor sivatagi Chicagónak vagy szimplán az ősi felhőkarcolók városának is szokták nevezni.


Sibám körülbelül 2000 évvel ezelőtt épült, hosszú története alatt pedig számos szultán és emírség uralkodott fölötte. Bárhogy is, ez a város fektette le a vertikális irányú építkezés alapjait.


Alapvetően az 5 és 7 emeletes épületek voltak a megszokottak Sibámban, de olyan toronyházak is voltak, melyekben 11 jól elkülönített szint kapott helyet egymás fölött.


Mivel a várost folyamatos támadások érték hosszú történelme során, ezért magas fallal vették körül – többek között ennek is volt köszönhető, hogy a helyszűke miatt az embereknek vertikális irányban kellett elkezdeniük építkezni.


Ugyanakkor ezek a magas épületek a város védelmében is jelentős szerepet játszottak, szerkezeti kialakításukból adódóan ugyanis sokkal könnyebb volt megvédeni őket, mint az alacsony, könnyen bevehető épületeket.

قصه ولا قصت التلفون.. بدوي زبير _بوصالح الله يرحمه @hadramout7 . #حضرموت #hadramout #حضرميات #المكلا #سيئون #تريم #الشحر #شبام #دوعن #ساحل_حضرموت #وادي_حضرموت #حضرموت_الخير #حضرموت_في_القلب . #اليمن #صنعاء #عدن #تعز . #رمضان #رمضان_كريم #رمضان_مبارك #رمضان_يجمعنا #رمضان_الخير . #صورة #فيديو #تراث #عادات_وتقاليد #عمارة_طينية

340 Likes, 6 Comments – حضرموت Hadramout (@hadramout7) on Instagram: „قصه ولا قصت التلفون.. بدوي زبير _بوصالح الله يرحمه @hadramout7 . #حضرموت #hadramout #حضرميات…”

اللهم آدم علينا النعم وقنا شر النقم وأسبغ علينا من فضلك فأنت خير من أكرم، ويسر أمور عبادك لما فيه ‏خير دينهم ودنياهم، واغفر للمؤمنين والمؤمنات ‏الأحياء منهم والأموات ☘️ ‏صباح النِّعم الوفيره يارب🌳 من شبام العاليه 💚#حضرموت_الخير #شبام #لاتنسى_مشاهده_الصور_السابقه #لايك_كومنت #منشن_لشخص_تنصحه_بمتابعتنا

168 Likes, 4 Comments – nosigna1_ad3n📡 (@nosigna1_ad3n) on Instagram: „اللهم آدم علينا النعم وقنا شر النقم وأسبغ علينا من فضلك فأنت خير من أكرم، ويسر أمور عبادك لما فيه…”

 

 

 

 

 

 

 

Ez a magyarázat egyébként (a helyszűkén túl) az épületek közti keskeny hézagokra is, a város főutcáján kívül minden más utca maximum 2 méter széles. Ez szintén elengedhetetlen volt, hogy a városlakók könnyen megvédjék magukat az idegen betolakodóktól.


Sajnos mivel a folyómederben épült a város, ezért az esős évszakokban sokszor igen komoly áradással kell megküzdeniük, mely szépen lassan amortizálja és pusztítja ezeket a lélegzetelállító, ősi épületeket.


Persze önmagában az is csoda, hogy egyáltalán eddig bírták: mivel a lakóházak főképp agyagból készültek, ezért maximum csak néhány évszázadot kellett volna kibírniuk – sok ma is álló épület már több mint félezer éves.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?