Belföld

X-Faktor: A szerény adottságú, nagypofájú versenyző csúfosan leszerepelt

De nem csak ez történt a 3. válogatóban. Összeállítottuk a 10+1 X-Faktor alaphelyzetet.

 

 

 

 

 




George Polti francia drámaíró szerint összesen 36 drámai alaphelyzet létezik. Nem számoltam össze pontosan, de az X-Faktor készítői érzésem szerint beérik 10-zel.

1. Szerény adottságú versenyző reménykedik benne, hogy valójában ő a popszakma Harry Pottere, de legalább nincs elszállva magától. A mentorok kiejtik, nagyobb balhé nélkül megköszöni, elmegy.

A mai adásból ilyen volt például Szabó Franciska, aki tényleg azt hitte, hogy el tudja énekelni az Ötödik elem című film híres operaáriáját.

Egy baj van csak: ehhez olyan hangi adottságok kellenek, amilyenekkel Vásáry André rendelkezik, Szabó Franciska pedig nem.

Feltétlenül ki kell emelni elrettentésül Horváth Botond rappert, aki saját „dallal” érkezett, hogy aszongya, idézem: „Soha ne hagyd otthon a kotont, mert én vagyok Horváth Botond.”

Alex fel is tette a mindannyiunkat kínzó kérdést:

„Ezt viccből csinálod, vagy komolyan?”

Spoiler: komolyan.

 

 

 

 




 

 

 

2. Szerény adottságú, nagypofájú versenyző csúfosan leszerepel. A mentorok kiejtik, a versenyző balhézik, majd távozik.

Még emlékezhetünk tavalyról a mikrofonhajigáló Mirijamra. A Local Panthera művésznéven futó hölgy – és itt a hölgy szót a lehető legtágabb értelemben használom – ezt még tudta fokozni.

Barátoknak üzenem, ha rosszak lesztek, ezt a videót fogom elküldeni nektek.

3. Közepes, vagy közepesnél rosszabb adottságú versenyző jó hangulatot csinál, a mentorok jókedvükben tovább engedik – lásd az immár kiirthatatlan „Rendezvény” kategóriát.

(Az évek során azt figyeltem meg, hogy a zsűri a nevetséges produkciókat tévedésből viccesnek tartja – lásd tavaly az UFO lányokat –, és értékeli, a valóban vicces produkciókkal viszont nem tud mit kezdeni. Utóbbiról lásd később.)

Ide sorolom az olasz származású Oliveri Giuseppét, aki Hiro hasonmásként (rá kellett gulgiznom) Bye Alex és Hiro KorsKorsKors című dalát hozta. (Illetve, mint Alex rámutatott, ez „Senkise” szerzeménye, aki Alex egyik alteregója. Pozitívumként értékelem a Homérosz utalást.)

A produkcióba beszállt Alex is, amivel rögtön egyértelművé tette, hogy „Hiro lightnak” semmi keresnivalója a műsorban.

Mégis tovább engedték, egyedül Bogi szavazott becsületesen.

 

 

 

 

 




 

 

 

 

4. Szerény, félénk, stb., semmi jót nem ígérő versenyző jön, és kiderül, hogy egész jó. A mentorok – esetleg némi tanakodás után – tovább engedik.

A 26 éves Hujber Dávid alkalmi munkákból él, és a szemüvege is karcos, mert nincs pénze lecserélni. A versenyre a párja nevezte be (aki cukin végigsírta a produkciót a backstage-ben Kiss Ramóna mellett). Az erős önbizalomhiányban szenvedő fiú elmondta, hogy szeretne valaki lenni.

A közepesen megható történet után elénekelte a Várj, míg felkel majd a nap című V’Moto-Rock dalt, ami bevallom, egyik kedvencem, már csak ezért is kritikusan hallgattam.

Dávid meglepően jól énekelt, épp ezért meglepett Bogi megnyilatkozása: szerinte Dávid előadóként nem lesz „valaki”. Alex is úgy gondolta, hogy bár jól énekel, már nem lesz belőle előadó, ahhoz korábban kellett volna elkezdeni foglalkozni a hangjával.

Gáspár Laci védelmébe vette Dávidot, megérezte, mennyire sokat jelentene számára a pozitív megerősítés.

Végül meggyőzte a többieket, és Dávid 4 igent kapott.

5. Szerény, félénk, stb., semmi jót nem ígérő versenyző jön, és kiderül, hogy őstehetség, a mentoroknak leesik az álla. A mentorok lelkesen tovább engedik, esetleg előtte önkritikát gyakorolnak.

Ma ezt a kategóriát a gyerekek hozták, a 14-15 évesek. Márkót az óvó nénik fedezték fel, amúgy nőgyógyász akar lenni a pénz meg a nők miatt.

Márkó jól szerepelt, de van bőven konkurencia:

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

6. Szerény, de képességeivel azért nagyjából tisztában lévő, magabiztos versenyző nagyot énekel, tovább is jut.

Szerencsére ilyenből ezúttal több is volt, például a mindent is csináló Éva:

7. Korábban próbálkozó versenyző akkor nem jutott az élő show-ba. Most visszatért, és sokkal jobb, mint eddig.

Elismerem, határeset, de ide sorolom a Speranta együttest, amely soraiban tudhatja Oláh Szandra Klarisszát, aki 14 évesen már járt az X-Faktorban.

8. Talán a legidegesítőbb történet. Jön, nagyképű, sztárként viselkedik, közli, hogy ő a legjobb, meg fogja nyerni a versenyt, várjuk, hogy pofára essen – de sajnos valóban nagyon jó, felszántja a színpadot és nem lehet kérdés, hogy tovább kell jutnia.

A mai adásban ez a versenyző Ruszó Tibor volt, aki szeretné bebizonyítani a mentoroknak, hogy király.

El kell ismernem, Tibornak van oka a szerénytelenségre.

A mentorok szerint, ha becsukjuk a szemünket, egy az egyben Kökény Attilát hallhatjuk. Mindenki döntse el, mennyire van igazuk.

 

 

 




 

 

 

 

9. Megható háttérsztorival rendelkező versenyző nagy várakozásokat ébreszt, de csalódunk.

Nagy Alexandrának apukája, anyukája is zenélt, ők feladták az álmaikat, de majd ő… (Nem, ő sem.) Kiemelném a mentorok viselkedését, Alexandra néhány másodpercig azt hihette, hogy nagyot énekelt, hogy annál nagyobb legyen a pofira esés.

Tudom, show kell, de tényleg mindenáron?

10. Megható háttérsztorival rendelkező versenyző nagy várakozásokat ébreszt, és nagyon jó.

A mostani adásban igazán nagy sorsdráma nem volt, de azért talán ide illik Herbert, aki Dél-Afrikából érkezett, 9 éve él Magyarországon, felesége magyar, és vele volt a cuki, 15 hónapos kisfia.

 

 

 

 




 

 

 

11. A versenyző humoros produkcióval próbálkozik egy énekversenyen.

A mentorok többször bebizonyították, hogy a humorral nem tudnak mit kezdeni. Bár tény, hogy nem is feltétlenül az X-Faktorba való.

Ide sorolandó Góz Bernadett vicces hangon elénekelt Charlie produkciója, ami valóban nem több egy gegnél, nem csodálkoztam, hogy kiesett.

Burszán Vera esetén elfogultságot jelentek be, Vera kedves kolléga a Rádiókabaréból, a Három Kismalac formációból, az egyik legjobb humorú lány, akit ismerek.

A produkciója meggyőződésem szerint hatalmas trollkodás volt.

Sajnos az X-Faktornál nem értik a viccet (vagy értik, de nem szeretik), így alig vágtak be valamit a produkciójából. Mindenesetre, ha a Rendezvény kategória létezhet, Vera mindenképp megérdemelt volna még egy kört.

Lám, tévedtem: tizenegy X-Faktor alaphelyzet jött ki, de ha kihagytam valamit, szóljatok.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?