Érdekes

13 titok a mozikról, amit csak nagyon kevesen tudnak

Izgalmas várakozás a film előtt, szórakozás a barátokkal, popcorn és természetesen óriás képernyő – ezek azok a dolgok, amik miatt mindannyian szeretünk moziba járni. Vannak azonban még olyan apróságok, melyek nem feltétlenül keltik fel az érdeklődésünket, mégis jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek szeretnek moziba járni, illetve ahhoz, hogy a mozik ma úgy működnek és néznek ki, ahogy. Mi is imádunk moziba járni, ezért örömmel gyűjtöttünk össze néhány olyan kisebb-nagyobb érdekességet a mozikról, melyek között valószínűleg még a leglelkesebb mozirajongók is találnak maguknak újdonságokat.

 

 

 

1 A piros színű székek titka a moziban.

A piros/vörös ülések részben a múltbeli olasz operaházakból lettek átemelve, melyek hagyományos színnek számítottak az olasz színházak kialakításánál. Idővel más országok is átvették ezt a szokást és a vörös színű ülések terjedni kezdtek.

Van azonban egy másik, sokkal lényegesebb és gyakorlatibb oka is annak, amiért főként piros színű ülésekkel találkozhatunk a mozikban: a vörös szín az egyetlen, ami rossz fényviszonyok között nemes egyszerűséggel eltűnik a látómezőnkből. A moziban uralkodó fényviszonyok mellett ugyanazt az árnyalatú kék színt világosabbnak érzékeljük, mint a pirosat – bár jó fényviszonyok mellett ennek az ellenkezője igaz.

2 Kényelmesebb füldugókkal nézni a filmeket.

Egy zsúfolt moziteremben sok zavaró hanggal találkozhatunk: a szomszéd csámcsogása, telefoncsörgés vagy épp az előttünk lévő sorban suttogó pár. Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy mindezt kiküszöböljük: a füldugók. A füldugók segítségével a zavaró zajok eltűnnek, a film pedig továbbra is hallható.

Ezenkívül a füldugók a hallásunk védelmében is fontos szerepet játszhatnak: mivel minden mozi külön-külön szabályozza a hangerőt, ezért előfordul, hogy füldugó nélkül egy-egy jelenetnél egészségre káros erejű hanghatás érheti a fülünket.


3 Csütörtök – fontos nap a mozikban.

Az új filmek premierje általában csütörtökön van, nem is véletlenül. A mozik célja ezzel, hogy minél több embert csábítsanak a termekbe az első hétvégén. Mivel a mozik pénteken és szombaton bonyolítják a legnagyobb forgalmat, ezért a csütörtöki premierre érkező emberek véleménye sokakat inspirálhat és csábíthat a mozikba az azt követő napokban.

4 A pattogatott kukorica a mozikban indokolatlanul drága.

A mozik büféjében eladott ételek és italok a létesítmények egyik fő bevételi forrása. A mozik üzleti modelljét úgy tervezték, hogy a jegyek pusztán a film jogainak megvásárlásával járó költségek 30-40%-át fedezze, a többit (és persze az ezen felüli hasznot) a kapcsolt szolgáltatásokból, vagyis például a büfékben árult ételekből és italokból kell kitermelniük.

Ezen felül a moziba járó emberek száma is megállíthatatlanul csökken évről-évre, így fontos, hogy a jegyárak a lehető legalacsonyabban maradjanak, ha ugyanis azt is emelnék, várhatóan még több ember pártolna el tőlük.

A pattogatott kukorica kétségkívül a legnagyobb ász a pakliban a mozik számára, ezek ugyanis sokszor 10-20 szoros áron kerülnek értékesítésre, ráadásul a vásárlóknak nem nagyon van választásuk, a kicsi-közepes és nagy kiszerelésű pattogatott kukoricák között ugyanis csak nagyon csekély árkülönbség van.

5 A pattogatott kukoricát nem mindig frissen értékesítik.

A pattogatott kukorica egyik másik nagy előnye, hogy több nap után sem romlik meg. Így a mozik az este folyamán rajtuk ragadt eladhatatlan kukoricát zsákokba teszik, majd másnap a gépbe öntik és újramelegítik.

6 A mozikban a korhatár egyáltalán nem vicc.

Legalábbis elméletben. A mozifilmek korhatár-minősítését az amerikai MPAAfilmszövetség végzi, akik minden egyes filmre külön bizottságot alakítanak, akik felülvizsgálják és osztályozzák az adott alkotást.

Papíron a 16-os karikás filmeket csak szülő jelenlétében nézhetnék meg a 16 évnél fiatalabb gyerekek, míg a 18-as karikás filmekre még szülő jelenlétében sem mehetnének be a kiskorúak. A valóságban persze a mozik jóval engedékenyebbek, hiszen mégiscsak a bevétel a legfontosabb számukra.

7 Jogod van saját étellel bemenni a moziba.

A mozik belső szabályzata legtöbbször tiltja a másutt vásárolt ételek és italok fogyasztását, ennek a tilalomnak azonban nincs jogalapja. Bárki tiszta lelkiismerettel vihet be magával egy sajtburgert, chips-et vagy egy palack vizet a táskájában.

Az egyetlen kivételt az alkohol tartalmú italok jelentik, melyekre minden országban különböző jogszabályok vonatkoznak, ezeket jobb, ha semmilyen formában sem próbáljuk meg bevinni magunkkal az előadásra.

 

 

 

 

8 A legnagyobb képernyőt az IMAX-ben találod.

Tévhit, hogy az IMAX kizárólag 3D mozifilmekből áll. Természetesen a 3D-s filmeket is gyakran megtaláljuk IMAX változatban, de ennek a technológiának az egyik fő jellemzője a hatalmas, ívelt képernyő, amely teljesen betelíti a néző látóterét – de nem nyúl túl rajta. A nagy kép, a képernyő görbülete és fej forgatás mellőzése egyértelműen javítja a mozizás élményét.

9 A 3D-s filmeket jobb saját szemüveggel nézni.

Annak ellenére, hogy a háromdimenziós vetítések jegyárában alapból benne van a háromdimenziós szemüveg ára, higiéniai okokból jobb, ha inkább külön 3D szemüveget vásárolunk magunknak a mozipénztáraknál.

Érdemes figyelni rá, hogy a különböző mozik eltérő 3D technológiával dolgozhatnak, ezért a különböző mozikban vásárolt 3D-s szemüvegek nem biztos, hogy 100%-ig kompatibilisek egymással.

10 Meg kell értenünk a 4D fogalmát.

Ez egy viszonylag új technológia, ami a mozifilm nézésén túl extra effektekkel egészíti ki a szórakozást. Nevével ellentétben a 4D-nek valójában semmi köze sincs a negyedik térbeli dimenzióhoz, csak új effektusokat ad a filmhez: mozgás, rezgés, szél, füst, vízcseppek, szagok, stb.

Vannak különböző formátumok, melyek közül a D-Box a legegyszerűbb. Ezek az ülések bármilyen teremben elhelyezhetők és tulajdonképpen annyiból állnak, hogy mozgással és rezgéssel egészítik ki a képernyőn látott cselekményt.

A 4DX már ennél jóval több figyelmet szentel a részleteknek: itt arcunkba fröccsenő víz, szél, és még sok egyéb effektus segíti, hogy beleéljük magunkat a filmbe. A székek 4 ülésenként vannak hozzárögzítve az azokat mozgató mechanikához, ráadásul külön lábtartókkal rendelkeznek, így a nézők lába semmilyen esetben sem érintheti a talajt. Az előző sor fejtámláinak a hátuljából különböző szagokat, füstöt és vízpárát permeteznek a látogatókra vetítés közben.

11 Legalább egyszer érdemes ellátogatni egy Dolby Atmos hangzással felszerelt moziba.

Egyre népszerűbbek a Dolby Atmos hangzással felszerelt mozik, melyek hangzása példátlan élménnyel gazdagítja a mozinézőket. A hangszórók speciális technológiáján túl, azok elhelyezkedése is (teljesen körbevesznek – még a mennyezeten is) hozzájárul, hogy a látogatók úgy érezzék, mintha maguk is ott lennének a filmben.

 

 

 

12 Régi filmek a moziban.

A néhány hetente megjelenő premier filmeken túl érdemes kellő figyelmet szentelni a mozikban időről-időre programra tűzött régebbi klasszikusokra is, melyek segítségével a nézők digitálisan felújított változatok segítségével nosztalgiázhatnak a nem is olyan távoli múltban.

13 A karton figurákat és plakátokat a legtöbb helyen szabadon elvihetjük.

Na nem úgy, hogy felkapjuk és visszük magunkkal vetítés után, de a mozikban kihelyezett dekorációkat az adott film forgalmazója szállítja. Amint egy film lekerül a programról, ezek a dekorációk (plakátok, figurák) kidobásra kerülnek, így ha egy kifutó film dekorációjára fáj a fogunk, a mozi menedzserétől bátran elkérhetjük az adott plakátot vagy karton figurát, valószínűleg nem fog nemet mondani.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?