Belföld, Hírek

Minden korábbit felülmúló poloskaáradat jöhet hamarosan

Az idei invázió kezdete időjárásfüggő, de az biztos, hogy rengeteg, telelni vágyó ázsiai márványospoloskával kell számolni.

 

 

 

 

 




24.hu azt írja, minden eddiginél nagyobb poloskainvázió jöhet ősszel, rengeteg lesz a telelni vágyó ázsiai márványospoloska.

Ez az inváziós faj néhány éve bukkant fel Magyarországon, és a kellemetlenség mellett durva mezőgazdasági károkat képesek okozni.

Az idei invázió kezdete időjárásfüggő, bő egy hónapunk még van előtte.

A lapnak Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense azt mondta: vannak gócpontok, például Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged vagy Szolnok térsége, ahol kifejezetten nagy az egyedszám, de gyakorlatilag úton-útfélen találkozhatunk velük, helyenként percek alatt maroknyit lehet belőlük összeszedni egy-egy növényről.

 

 

 

 

 

Általánosságban elmondható róluk, hogy melegebb, számukra ideálisabb körülmények között gyorsabb fejlődésre képesek.

A szakértő szerint az ázsiai márványospoloskák a telet imágó állapotban vészelik át valamilyen fagymentes helyen. Április környékén, amikor a növények fakadni kezdenek, megjelennek a szabadban. Párosodnak, a nőstények lerakják akár több tucatnyi tojást tartalmazó petecsomóikat, amelyekből úgynevezett fokozatos átalakulással fejlődnek ki az újabb felnőtt egyedek. Gyorsan fejlődnek, nyár derekán már az új nemzedék nőstényei is tojást raknak.

Egy adott területen élő populáció egy éven belül jelentős növekedésre lehet képes, ez pedig többek között azt is jelenti, hogy idén ősszel akár minden eddiginél nagyobb poloskainvázió is jöhet.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?