Hírek

Vége a delfináriumoknak – betiltja a delfinek és a cápák fogva tartását Kanada

A törvényt egész Kanada üdvözli, beceneve is van: ‘Szabadítsátok Ki Willyt Törvény’.

 

 

 

 




A delfináriumoknak, óceanáriumoknak, valamint a delfin- és cápashowknak is befellegzik hamarosan Kanadában. A képviselőház a múlt héten fogadta el a „Free Willy”, azaz „Szabadítsátok ki Willyt” néven emlegetett állatvédelmi törvényt, amely a jövő hónaptól megtiltja a delfinek és a cápák befogását.

„Erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy ezeket az állatokat nálunk senki se tarthassa rabságban az emberek szórakoztatása és profitszerzés céljából” – jelentette ki Wilfred Moore, egykori szenátor, aki még 2015-ben benyújtotta a törvényt.

Kanadában tehát a jövő hónaptól nagyon komoly büntetéssel néz szembe, aki delfineket vagy cápákat fog be: akár 40 millió forintnyi összegre is büntethetik. A törvény nem vonatkozik a jelenleg már fogva tartott, tehát a delfináriumokban, állatkertekben, akváriumokban élő állatokra.

Amíg ezek az állatok életben vannak, ezek a látványosságok is elérhetőek lesznek a kanadaiak számára. Új állatokat viszont már nem lehet befogni. Ha életmentő vagy gyógyítási céllal tartanak fogságban egy állatot, természetesen állatvédő szakemberek, orvosok, és csak a gyógyulás idejére, az továbbra is engedélyezett.

 

 

 

 

 

Elizabeth May, a kanadai Zöld Párt vezetője szerint „a kanadaiak egyértelműen kiálltak a törvény mellett. Véget akarnak vetni ennek a kegyetlen és állatellenes szórakozási formának.”

A törvény a Niagara vízesés melletti Marineland vidámparkot, illetve a Vancouver Aquariumot érinti a legérzékenyebben, de ők is fejet hajtottak a honatyák akarata előtt.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a delfinek és a cápák fogva tartása globális probléma, és van, ahol kifejezetten állatkínzásnak nevezhető. Áprilisban Oroszországban számoltak fel egy kegyetlen cetbörtönt, ahol száz állatot őriztek, nem megfelelő körülmények között.

A delfináriumok, delfin- és cápashow-k ennél azért kíméletesebbek, és az egész világon nagyon népszerűek, igazi családi szórakozásnak számítanak. Ezen a videón egy ilyen showműsor részletei láthatók Spanyolországban, egész pontosan Ibizán.




 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?