Érdekes

12 ma is használt dolog, ami néhány évvel ezelőtt még teljesen másképp nézett ki

Legáltalánosabb eszközeink és használati tárgyaink már hosszú évek óta időről-időre változnak, tökéletesednek, hogy minél inkább felhasználóbarát módon elégíthessék ki az igényeinknek és könnyíthessék meg egyúttal az életünket. De hogyan is nézhettek ki vajon ezek a tárgyak kezdetben, amikor még nem örvendeztek akkora népszerűségnek, mint manapság, és a világ nagy része még azt sem tudta róluk, hogy pontosan micsoda?! Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fotót, mellyel most a körmére nézhetünk kicsit a dolgoknak.

 

 

 

1 A görkorcsolya kezdetleges, 20. század eleji változata, amit akkor még Takypod-nak hívtak.
2 Marchant XLA – az egyik első tömeggyártásba került számológép 1913-ból. Érdekességképpen: a számológéphez mellékelt használati utasítás 130 oldalas volt.
3 Daueroló gép 1905-ből, Karl Ludwig Nessler német feltalálótól.



4 Az első kísérleti fűnyírógép, melyet 1906-ban használtak először a St. Louis-i botanikuskertben. Érdességképpen: ez a szerkezet még olyan hangos volt, hogy nem tudták normálisan befejezni miatta a kísérletet.
5 Az első mechanikus nyomtató, mely valódi úttörést jelentett a nyomatás világában.
6 Hanglokátor 1920-ból. Az amerikai hadsereg ennek segítségével pásztázta és ellenőrizte a légteret a múlt század elején.

7 Ortopédiai eszközök a 19. századból.
8 Kezdetleges fecskendő 1545-ből.
9 Az első elektromos hajtású (Thor) mosógép, 1908-ból. Úgy tervezték, hogy nyolcat forduljon az óramutató járásával megegyezően, majd nyolcat azzal ellentétesen, és ezt ismételje X alkalommal.

 

 

 

 

 

 

10 Mentőmellények 1917-ből.
11 Az amerikai Frary & Clark cég első nagy sikerű, tömeggyártásba került kenyérpirítója.
12 Az 1956-ban az IBM által bemutatott ‘merevlemez’, melynek súlya valamivel több volt, mint egy tonna és 5 megabájt adat tárolására volt elegendő.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?