Érdekes

17 milliomos, aki elveszített mindent, majd újra gazdag lett

Sokan félnek a kudarctól, a megpróbáltatásoktól, az anyagi csődtől, ezért meg sem próbálják álmaikat megvalósítani. Most összegyűjtöttem neked 17 olyan történetet, mellyel bebizonyítom, hogy nem létezik olyan bukás, melyből ne lehetne felállni, és azt is kifejtem, ez miért lehet így.

 

 

 

Még a leggazdagabb személyek sem immúnisak a kudarcra, nem létezik „siker kapszula”, melyet bevéve csak sikert-sikerre fogsz halmozni. Sokszor egyik pillanatról a másikra égnek el dollármilliók, vagy akár milliárdok egy-egy rossz üzleti, vagy befektetési döntés következtében.

Egy rossz költségvetés a vállalkozásban, vagy a magánéletben, a könnyed pénzszórás mindenféle kacatra, túlzó anyagi támogatás családnak és barátoknak, vagy rossz üzleti döntések. Mind-mind könnyen odáig vezethet, hogy akár a teljes vagyonodat elveszíted. Tehát, csak azért, mert most sok pénzed van, az nem jelenti azt, hogy örökké meg is tudod majd tartani.

Azonban egy hatalmas veszteség után sem kell a földön maradnod. Rengetegen ki tudtak már mászni a legmélyebb gödörből is, így szolgáljanak neked most ők példaként. Meríts erőt abból, hogy nem az számít, hogy hányszor buksz el, hanem az, hogy hányszor fogsz felállni.

Számos énekes, színész, sportoló, üzletember életében is vannak különböző válságok. Csak azért, mert valaki dollár milliókat, milliárdokat keresett meg, nem azt jelenti, hogy nekik nem lehetnek problémáik.

Ahogy számos átlagember is túlköltekezik, ugyanúgy a leggazdagabbakkal is megesik.Minden ugyanaz, csak a számok változnak. Sokak esetében a több pénz, csak több problémát okoz, mert nem tanultak meg bánni a pénzzel, és nem tudják, hogyan tartsák meg azt.

Most pedig ismerkedj meg azokkal a személyekkel, akik elképesztő összegeket kerestek meg, majd bukták el teljes vagyonukat, és álltak talpra, lettek ismét vagyonosak. Vajon mit tudnak ők? Mitől állhattak újra talpra?


MC Hammer

A Grammy nyertes hip-hop előadó, és televíziós szereplő a 80-as és 90-es évek nagy sztárja volt. Körülbelül 33 millió dolláros vagyona volt, amikor a bevételei elkezdtek csökkenni, a kiadásai pedig az egekbe szöktek. Havonta fél millió dollárjába került a 200 fős személyzet, folyamatosan vette a luxus autókat, melyekből 17 volt neki, mielőtt csődbe ment.

Az sem segített rajta, hogy 10 millió dolláros kastélyát is hitelből vette, illetve 21 versenylovat is tartott. Csak idő kérdése volt, hogy ilyen kiadások mellett, mikor megy csődbe. Ez a pillanat 1996-ban jött el. Viszont MC Hammer nem adta fel, új életet kezdett.

Maradék pénzéből több vállalkozást is alapított, melyek közül leginkább a technológiai start-upok lettek sikeresek. Emellett alapított egy sportolók menedzselésével foglalkozó céget, és saját zenei kiadója is lett. Előadásokat tart olyan egyetemeken, mint a Harvard, vagy Stanford. Ráadásul saját televíziós műsora is van.

Larry King

Az Emmy győztes újságíró, és televíziós személyiség az 1960-as években rádiós műsorvezető volt. A gyorsan jött sikerek után elképesztő költekezésbe kezdett, majd a szerencsejáték rabjává vált. Ez egészen addig fajult, hogy 1978-ban csődöt jelentett 350.000 dollár tartozással.

A munkát azonban nem hagyta abba, egyre inkább a televíziózás kezdte érdekelni, és minden lehetőséget megragadott, hogy szerepeljen. Rengeteg műsora volt, és 1985-ben érkezett meg az áttörés. A CNN-nél kapott saját beszélgetős műsort, melyet 25 éven keresztül vezetett, és 10 millió dollárt keresett a nyugdíjba vonulása előtti évben.

Toni Braxton

Vannak olyan emberek, akik még saját hibájukból sem tanulnak elsőre, így Toni Braxton énekesnőnek már kétszer kellett talpra állnia. Először 1988-ban ment tönkre, majd 2010-ben ismét. A kettő között eltelt évek során nagyjából 170 millió dollárt veszített el.

Az elképesztő költekezés az R&B zenei stílus királynőjénél is megjelenik. Egymillió dollárt költött mikrofonjára, melyet gyémántokkal ékesített, és ennek az összegnek a sokszorosát verte el evőeszközökre, és lakberendezésre, mely a szenvedélye volt.  Emellett rossz befektetési döntések, és előnytelen megállapodások vezettek oda, hogy még adósságba is verte magát.

Az emberek viszont továbbra is kíváncsiak voltak rá, a zenéjére, és a tehetsége, tudása is megmaradt. Legrosszabb időszakában belevetette magát a munkába, évente adott ki albumokat. Második talpra állásában is szerepe van hangjának, de már egy saját valóságshow-t is kapott, illetve filmekben is szerepelt, melynek köszönhetően újra dollármilliomos lett, igen rövid időn belül.


George Foreman

Sokak számára a Foreman név a különböző grill eszközökről lehet ismerős, azonban mielőtt ebbe a vállalkozásba kezdett volna, Olimpiai aranyérmes, és világbajnok bokszoló volt.

Amikor véget ért bokszolói pályafutása, nem volt többé bevétele, a számlák pedig ugyanúgy jöttek, és a költekezését sem nagyon akarta visszafogni. Hivatalosan csődbe soha nem ment, de elmondása szerint nem sok kellett hozzá.

Kereste a lehetőséget, hogy mihez tudna kezdeni, és a sütő-főző készülékek gyártásában, eladásában ért el ismét sikereket. A mai napig a cég emblematikus figurája, a profit 40%-a az ő zsebében landol, ami jobb hónapokban meghaladja az 5 millió dollárt is.

Donald Trump

Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke igazi üzletember volt, mielőtt politizálni kezdett. A 80-as években már milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ami teljes egészében elveszett az 1990-ben bekövetkező ingatlan válság idején. Az ezt megelőző években nagyon agresszív terjeszkedésbe kezdett, melyhez 70 banktól vett fel 4 milliárd dollár hitelt. Ekkor vásárolta meg például Manhattanben a híres Plaza Hotelt is, közel fél milliárd dollárért.

Az ingatlan válság idején nem tudta cége fizetni a banki hiteleket, így egyetlen egy törlesztőrészlet csúszásra volt a teljes csődtől. A bankokkal azonban sikerült megegyeznie, azonban cége irányítását át kellett adnia átmenetileg a bankok embereinek.

A legrosszabb évében közel 1 milliárd dolláros mínuszban volt, de ekkor sem adta fel. Továbbra is értett az ingatlanokhoz, és más vállalkozásokba is belekezdett (kaszinók létesítése, könyvírás, légitársaság alapítása), illetve az ingatlan piac is ismét magára talált. Elmondása szerint jobb emberekkel, munkatársakkal, üzleti partnerekkel is vette körbe magát, így 1997-re újra milliárdos lett. Jelenlegi vagyona körülbelül 4 milliárd dollár.

Steve Jobs

Igen, bizony még Steve Jobs-nak sem jöhet minden össze. Miután 21 évesen megalapította az Apple-t, rövid időn belül dollármilliomos lett. Három évvel később, – ahogy egy vérbeli üzletember lett az Apple vezérigazgatója, miután Jobs átcsábította őt a Pepsi-től- , a saját vállalkozásából rúgták ki.

Miután nem volt állása, új projektbe kezdett, és megalapította a Next nevű céget, mely új innovációival hívta fel magára a figyelmet. Végül eladta a céget az Apple-nek, majd később újra ő lehetett az Apple vezérigazgatója.

Története kiváló példa arra, hogy hiába fúrnak ki akár a saját cégedből, a tehetség, a tudás veled marad, és bármikor alapíthatsz egy másodikat, harmadikat, vagy negyediket is akár. A siker nem fog elmaradni.

Sean Quinn

Az ír üzletember a 2008-as válság előtt nagyjából 6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett. Egy nagy, és több kisebb rossz üzleti befektetés következtében mindent elbukott, sőt milliárdos adóssággal rendelkezett.

Az Anglo Ír Bank 25%-át vette meg befektetésként hitelből, mely néhány évvel később, 2011-ben ment csődbe. Perek sokasága, milliárdos adósság, de nem adta fel.

Elkezdte újra felépíteni magát, nagy cégeknél vállalt konzultációs munkákat, és néhány év alatt oda jutott, hogy most már újra dollármilliomos. Valószínűleg senkit nem fog meglepetésként érni, ha egyszer újra milliárdos lesz.

Ebből a történetből is lehet látni, mennyire veszélyes hitelből befektetni, hiszen még a legprofibb üzletemberek is elszámítják magukat olykor. Érdemes minden befektetés előtt felmérni, hogy mi történne, ha legrosszabb helyzet következne be.

Ulysses S. Grant

Az Egyesült Államok 18. elnöke, akinek élete bővelkedett sikerben és kudarcban is. A katonaságnál szolgálatban fogyasztott alkoholt, ezért leszerelték, aminek következtében évekig alig bírta eltartani magát és családját. A Polgárháború idején önkéntesként jelentkezett a seregbe, ahol néhány év alatt tábornoki rangot érdemelt ki.

Itt még nem ért véget a története, ugyanis politikai karrierbe kezdett, és megválasztották elnökkéEzt követően azonban ismét lecsúszott, és minden vagyonát felélte. Csak a halála közeledtével tudták rávenni, hogy megírja élete történetét, mely akkora siker lett, hogy családjának az 1800-as évek végén millió dolláros vagyona lett.

Jordan Belfort

A Wall Street farkasa. 25 éves korára 250 millió dollárt keresett csalással, és mások megkárosításával. Hatalmas összegeket költött ingatlanokra, autókra, hajókra, és bulikra. Azonban amikor az FBI elkapta, vagyonát zárolták, és még börtönbe is került. Ekkor döntötte el, hogy megváltozik, és ezek után legális úton fog vagyont építeni.

Könyveket írt tapasztalatáról, melyek közül az életéről szólót Leonardo DiCaprio főszereplésével meg is filmesítették.

Azóta értékesítési tréningeket, és vállalatfejlesztési tréningeket tart, melyben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megtanítsa, hogyan lehet legálisan, etikusan pénzt keresni.

Jó példája annak, hogy nem késő megváltozni, és etikus üzletet építeni. Hosszú távon valószínűleg jobb a megtérülési arány is, és még börtönbe se kell menni.

Mike Tyson

A nehézsúly bajnoka körülbelül 700 millió dollárt bokszolt össze karrierje során, melyet az utolsó centig el is költött. 2003-ban ment csődbe, melyet az elképesztő költekezései, börtönbe vonulása, és drága válása okozta. Ezek mellett még adót is „elfelejtett” fizetni.

Néhány év alatt azonban a 23 millió dolláros adósságból sikerült kilábalnia, és ma már ismét több milliós vagyonnal rendelkezik. Karriert váltott, televíziós személyiség lett, és még filmekben is feltűnt egy-egy szerepre. Életéről szóló könyve is hatalmas siker lett.

A kitartás, küzdeni akarás, és a magas fokú motiváció a bokszolói karrierjében, majd azt követően is a segítségére volt. Ha valakitől, akkor egy hozzá hasonló sportolótól elvárhatjuk, hogy a legnehezebb helyzetből is talpra álljon. Ha úgy érzed, hogy egy kis motivációs löketre van szükséged, olvasd el ezt a cikkemet: Motiváció minden napra, hogyan maradj motivált?

Nicolas Cage

Az Oscar díjas színész vagyona 150 millió dollár körül volt, amikor elindult a lejtőn. Az ő példája is bizonyítja, hogy nincs az a vagyon, amit ne lehetne elkölteni. 2006-ban jelentett csődöt, 6,5 millió dolláros adótartozással.

Elmondása szerint volt olyan év, amikor húsznál is több ritkaságnak számító autót vett, több házat, melyet évente csak rövid ideig használt, illetve a különböző drága ékszereket, és művészeti alkotásokat sem vetette meg.

Amikor ennyire mélyre zuhant, átértékelte az életét, és fejest ugrott a munkába. Azóta évente 5-6 filmet is készít, és elvállalja a kisebb, kevesebbet fizető szerepeket is. Kitartásának, és munkamoráljának köszönhetően ma már nagyjából újra 25-30 millió dolláros vagyonnal rendelkezik.

James Altucher

1996-ban alapított egy webfejlesztéssel foglalkozó céget, melyet mindössze két évvel később eladott 10 millió dollárért. Különböző technológiai cégekbe fektetettmelyek a dotcom lufi kipukkanásával csődbe mentek, így elveszítette teljes vagyonát.

Az öngyilkosság gondolatával is sokáig foglalkozott, azonban eldöntötte, hogy emberi értékét nem befolyásolhatja vagyona mértéke.

Befektetésekről kezdett tanulni, majd végül hedge-fund menedzserként hatalmas vagyonokat kezelt. Ezt követően elindította blogját, és podcast-ét, melyet a mai napig több százezren követnek. Nem mellesleg, újra dollár milliomos vált belőle

 

 

 

 

 

50 Cent

A híres amerikai rapper, színész 2015-ben ment csődbe, azok után, hogy 155 millió dolláros vagyonra tett szert. Számos pert kapott a nyakába hibás döntései miatt, ahol többször is 10 millió dollárnál nagyobb összeget kellett kifizetnie a sértett feleknek.

Természetesen az sem segített, hogy két kézzel szórta a pénzt, és nem ismert olyan dolgot, amit ha akart, ne vett volna meg. Az évek során azonban jó döntéseket is hozott, így több vállalkozásban is van részesedése, illetve a zenéi után járó jogdíjak is jól fizetnek.Ennek köszönhetően, ma már újra több tízmillió dolláros vagyonnal rendelkezik.

Szerintem kiváló példa arra, hogy amikor jól megy, és van pénzed befektetni, akkor kezdj el diverzifikálni, és például ne csak a vállalkozásodba tedd vissza minden pénzed. Egyszer még nagyon jól jöhet, ha több helyről is számíthatsz bevételre.

Walt Disney

Azt hiszem senkinek nem kell bemutatni Walt Disney-t, azonban azt már kevesen tudják róla, hogy első cége csődbement 1922-ben. Amikor a legnagyobb pénzügyi befektetője csődöt mondott, a legnagyobb bevételi forrásától esett el. Nem esett azonban kétségbe, kitartóan dolgozott tovább, és nem sokkal később megalapította a Disney Bros. Studio-t.

Mickey Mouse 1928-as színre lépése meghozta az első nagy sikereket, azonban közel tíz évvel később ismét a csőd szélére került. Szerencsére egy bank hajlandó volt hitelt adni neki, így be tudta fejezni a Hófehérke és a hét törpe meséjét. Ahogy mondani szokták: a többi már csak történelem.

Allen Iverson

Karrierje során körülbelül 200 millió dollárt kosárlabdázott össze, melyből visszavonulása után semmi nem maradt. A fenntarthatatlan költekezés egyik legjobb példája. Karrierje során sokszor 30 fős baráti társaságát utaztatta mérkőzésről mérkőzésre, és elmondása szerint volt amikor egyszerre 50 családot tartott el.

Még az is megesett vele, hogy elfelejtette, hogy hol parkolt luxus autójával, és inkább vett helyette egy másikat. Azonban egy kiváló üzleti döntést hozott. Ahelyett, hogy elképesztő összegeket kapott volna néhány év alatt a szponzoroktól, élethosszig tartó szerződést kötött. Így élete végéig megilleti évente 800.000 dollár, plusz 2030-ban 32 millió dollárt is kapni fog a számlájára.

Emellett gyerekeknek tanít kosárlabdát, életéről szóló könyve, és dokumentumfilmje is megjelent, melyek szintén plusz bevételt hoztak számára.

 

 

 

 

 

Bill Bartmann

Vállalkozó, író, és a Commercial Financial Services alapító-vezérigazgatója. 1998-ban már milliárdos volt, de cégét meg kellett szüntetnie, és csődbe ment. Csalás, és értékesítési számok meghamisításának vádjával állt bíróság elé.

Mint kiderült, tulajdonostársa követte el ezeket a bűnöket, őt felmentették, de anyagi helyzetén ez nem sokat segített. Ekkor döntött úgy, hogy tapasztalatáról, és megpróbáltatásairól könyvet ír. Ez hozta meg elsőként az újabb anyagi sikereket.

2010-ben már megerősödött anyagilag annyira, hogy újra megalapította cégét, a CFS II-t. Jelenleg 10 millió dollár körüli bevétele van a vállalatnak, és újra dollármilliomos lett Bartmann.

Kim Basinger

A színésznő, első kézből tapasztalta meg, hogy mi történik, ha nem tart be egy szerződést. Elvállalt egy filmszerepet, majd meggondolta magát. Az ügy addig fajult, hogy szerződésszegés vádjával elítélték, és 8,9 millió dollárt követeltek tőle. Végül 3,5 millió dollárban egyeztek meg, de ez az összeg is elég volt ahhoz, hogy azonnal csődöt jelentsen.

A karrierje ugyan megtört, de nem adta fel, és szépen lassan újra elkezdték a különböző stúdiók keresni. Több sikeres filmben is szerepelt, így mára körülbelül 40 millió dolláros vagyona van. A motiváció, és a kitartás számára is meghozta az újabb sikereket.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?