Belföld

340 ezer magyar fiatal nem tanul és nem is dolgozik

A fiatalok passzivitása egész Európában probléma. Magyarország a legújabb felmérés szerint fél százalékkal lépi túl az átlagot.

 

 

 

Több európai országban és Magyarországon is problémát jelent a munkaerőhiány, de a fiatal korosztályt így sem sikerült bevonni se a munkavállalás, se az oktatás területén. Kiderült ugyanis, hogy a „fiatal felnőtteknél van egy tekintélyes méretű csoport, amelynek tagjai nem tanulnak tovább, de munkát sem vállalnak” – írja a G7.

Az Eurostat statisztikái szerint

2018-ban „a 20 és 34 év közötti korosztályba eső fiatalok 16,5 százaléka tartozott ebbe a körbe, ami hozzávetőleg 15 millió embert jelent”.

Az úgynevezett a NEET (Neither in Employment nor in Education and Training, vagyis se nem dolgozó, se nem tanuló) csoportba eső fiatalok száma a különböző országokban más-más arányban jelenik meg. A fiatalok passzivitása az adatok alapján főként délen és kisebb mértékben keleten jelent problémát, Európa középső és északi országai valamivel jobban állnak.

 

 

 

 

A helyzet Olaszországban a legrosszabb, itt a NEET-csoport a korosztály 28,9 százalékát teszi ki. Magyarországon valamivel jobb a helyzet, náluk a 20-34 évesek 17 százaléka nem dolgozik és nem is tanul, az uniós átlagot így fél százalékkal lépjük túl.

A szám azonban még így sem kevés, ez ugyanis Magyarországon 340 ezer fiatalt érint,

de a statisztikák szerint 2013 óta folyamatosan javul a magyarországi arány.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?