Egészségügyi ötletek, Életmód

Betegséget is okozhat, ha helytelen pózban alszol

Egészségügyi szempontból nagyon nem mindegy, milyen testhelyzetben töltöd az éjszakát. Íme az egyes pózok előnyei és hátrányai.

 

 

 

 




Kutatók szerint az alvási szokásaink befolyásolják egészségünket és közérzetünket: bizonyos pózok korai öregedéshez vezethetnek, de csökkenthetik az Alzheimer-kórra való hajlamosságunkat is. A Daily Mail összeszedte a legelterjedtebb pózok melletti érveket és ellenérveket.

Magzatpózba kuporodsz esténként, esetleg csak a hátadon tudsz elaludni? Sokan vagyunk vele úgy, hogy csak egy adott pózban vagyunk képesek ágyba feküdni. Több kutatás mutat rá, hogy a választott pózunk komoly hatással lehet az egészségünkre és a közérzetünkre.Nagyobb eséllyel lesznek rémálmaink, ha a bal oldalunkra fordulunk, de így enyhülhet a gyomorégésünk is. Íme az öt legelterjedtebb alvópóz jó és a rossz oldala:

Balra fordulva

baloldal deviantart.net

 

 

 




 

 

 

Miért jó?

A sűrű hasfájásra panaszkodók megkönnyebbülést tapasztalnak, ha bal oldalukra fordulva alszanak el. A rendszeresen gyomorégésre panaszkodók tüneteik enyhüléséről számoltak be, amikor a bal oldalukon aludtak.

„A hasfájás éjjel a legelviselhetetlenebb” – mondja Dr. Matthew Noble, a babylonhealth.com orvosi szakértője. „Még nem vagyunk benne biztosak, mitől van így pontosan, de ha valaki a bal oldalán alszik, a belső szervei úgy sorakoznak fel egymás mellett, hogy nehezebb jutnak át savak a gyomrából a nyelőcsövébe, ami a fájdalom forrása.”

Miért rossz?

A török Yuzuncu Yil Egyetem tanulmánya arról számol be, hogy a bal oldalukon alvók 40.9 százaléka panaszkodik rendszeres rémálmokról, míg a jobb oldalukon alvók esetében ez csak 14.6 százalék.

Háton

háton

 

 

 

 




 

 

 

 

Miért jó?

A háton alvás kényelmes lehet a hátfájósoknak, ugyanis így megfelelő helyzetbe kerül a gerinc és csökkenek a fájdalmak. Ha háton fekve alszunk el, kellő keménységű párnával a fejünk és térdeink alatt, az jót tesz a hátunknak. A párna azért fontos, hogy megfelelő helyzetbe helyezze a gerincünket.Így enyhülhet a fájdalom, de ha az nem is, legalább nagyobb eséllyel alszunk kényelmesen – magyarázza Amy Hope, londoni hátmasszőr.

Dr. Goesel Anson kozmetikus szerint a háton alvás szépségápolási szempontból is előnyös: „Mivel így nem préseljük bele az arcunkat egy párnába 6-10 órán keresztül, kisebb eséllyel pattanásosodunk és ráncosodunk.” Ha arccal lefelé fekszünk, zsírosodhat a bőrünk, ami elzárja a pórusokat.

Miért rossz?

Tanulmányok rámutatnak arra is, hogy háton fekve nagyobb eséllyel kezdünk el horkolni, rosszabb esetben légzési nehézségek is felmerülhetnek. Utóbbi akkor veszélyes, ha a horkolás több mint tíz másodpercen keresztül gátolja meg a légzést. Ez akár magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és depresszióhoz is vezethet.

A háton fekvés felerősítheti a fentieket, ugyanis ilyenkor a gravitáció miatt hátracsúszik a nyelvünk, összébb zárva a légutakat. Ebben a pózban jobban kopnak a fogaink is. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha valaki így alszik, óránként átlagosan 19-szer szorítja össze a fogsorát, ezzel szemben akik oldalra fordulnak, csak 13-szor.

 

 

 




 

 

Magzatpóz

magzatpixa

Miért jó?

A magzatpóz jó stresszoldó, ugyanis tudat alatt a gyermekkori kényelem hatását kelti bennünk. Amy Hope masszőr szerint ez a legkényelmesebb alvópóz. „A magzatpóz elegendő teret hagy a gerincnek, hogy könnyen mozogjunk alvás közben, és ha nem kuporodunk túlzottan össze, a légzésünk is megfelelő lesz.”

Chris Idzikowski alváskutató szerint azok, akik magzatpózban alszanak, általában lelkiismeretes, stabil személyek – a stresszt éjszaka, álmukban vezetik le, mégpedig azzal, hogy ebben a kényelmes pózban alszanak el. Szerinte ezért van az, hogy a magzatpózban alvók felfrissülve, tettre készen ébrednek reggelente.

Miért rossz?

Súlyosbíthatja a nyakfájdalmat, mivel nyomás alá helyezi fejünk ízületeit. Hope azt javasolja, hogy mindenképpen használjunk párnát, ha így alszunk, ugyanis így biztosíthatjuk be azt, hogy jól álljon a nyakunk és a gerincünk. Kisebb eséllyel fogunk így fájós nyakkal ébredni. „Lehetőleg kemény párnát használjunk!” – javasolja. „Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy betöltse a fülünk és a nyakunk közötti helyet.”

A fejünket egyenesen kell tartanunk, párhuzamosan a gerincünkkel és a vállunkkal. Emiatt egy vállas férfinak vastagabb párna kell, mint egy vékony nőnek. Ha valaki hátfájásra hajlamos, érdemes egy vékony párnát beraknia a térdei közé, hogy a gerince biztosan a megfelelő helyzetbe kerüljön.

 

 

 




 

 

 

Jobbra fordulva

jobboldalwiki

Miért jó?

Magas vérnyomásúaknak ajánlott ez a póz. Mivel így több helye van a szívünknek, csökkenhet a vérnyomásunk. Ha magas a vérnyomásod, próbálj így aludni! Mivel így szabadabb a bal oldalunk, a mellkasüregben több helyet kap a szívünk, ezáltal csökkenhet a vérnyomás és lassulhat a szívverés, ami előnyös a szív-és érrendszeri problémákkal küzdők számára.

Az amerikai Stony Brook Egyetem kutatói szerint azok, akik valamelyik oldalukra fordulva alszanak el, kisebb eséllyel szenvednek öregkorukban Alzheimertől. Miért? Állítólag így könnyebben szabadul fel az agyunk alvás közben, emellett a gerincvelőnk és idegrendszerünk is így kerül megfelelő állapotba. Kutatásaik során kimutatták, hogy az Alzheimerhez és más idegrendszer-beli megbetegedések okozói 25 százalékkal hatékonyabban ürülnek így ki testünkből, mintha a hasunkon vagy a hátunkon aludnánk. Több tanulmány is azt állítja, hogy általánosan az oldalunkra fordulva ürülnek ki agyunkból legkönnyebben a kártékony anyagok.

Miért rossz?

Várandós nők ne válasszák ezt a pózt, ugyanis a terhesség későbbi szakaszában megnöveli a halva születés esélyét. Az Új-Zélandi Auckland Egyetem kutatói 155 halva születést és 310 élve születést vizsgálva következtették ki az előbbi állítást. Véleményük szerint a póz okozta lecsökkent vérnyomás árthat a magzatnak.

 

 

 




 

 

Hason fekve

hasonpixa

Miért jó?

Intenzívebben álmodnak a hason alvók, mely hatást vélhetően a nehezebb légzés váltja ki.

Chris Idzikowski alváskutató szerint a „szabadesés” pozícióban – ahol karjaink testünkkel párhuzamos helyzetben vannak – emésztünk a legkönnyebben éjjel. A Hong Kong-i Shue Yan Egyetem kutatói szerint a hason alvók izgalmasabbakat álmodnak: például olyanokat, amiben valaki megkötözi őket. Szerintük ez a hason fekvés okozta megnehezedett légzés hozadéka.

Miért rossz?

Izomrendszerünk szempontjából a hason alvás a legkárosabb. Ahhoz, hogy ebben a pózban normálisan tudjunk lélegezni, órákon keresztül egy oldalra kell elfordítani a fejünket, ami a nyakunk egyik oldalát túlzottan megterheli. Ez fejfájáshoz, nyakmerevedéshez, feszülő vállfájdalomhoz és néhány esetben a karunkba lesugárzó fájdalomhoz is vezethet. A hason alvás akár még súlyosbíthat is a hátfájdalmon, mivel képes meggörbíteni a derekunkat.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?