Belföld, Hírek

Rövidebb lehet a vasárnapi nyitva tartás, annyira kevés a munkaerő

Ehhez önszabályozás kell, és az is, hogy a vásárlók, a dolgozók és a munkáltatók is akarják. A lehetőség megvan rá most is.

 

 

 

Önszabályozó módon lerövidíthetik vasárnapi nyitva tartásukat a kereskedők, ha a vásárlók is elfogadják a változást – írja a Magyar Nemzet.

Az egész országban problémát jelent a munkaerőhiány, és a kereskedelem különösen megsínyli, hogy kevesen dolgoznak ezen a területen, ezért nem mindenhol tartható az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés. A lap szerint több cégnek egyáltalán nem éri meg nyitva tartani vasárnap.




A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint az egyik piacvezető cég már jelezte, hogy mérjék fel a vasárnapi munkavégzés körülményeit, a túlóráztatást és az időbeosztás szociális hatásait. Állítólag azt kérték a szakszervezettől, hogy fogalmazzon meg javaslatokat is.

 

 

 

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy szerinte a változást leginkább a bevásárlóközpontok elleneznék, a diszkontláncok kevésbé. A plázák üzemeltetőinek érdekük, hogy a bérlők minél hosszabb, a hét minden napján jellemző nyitva tartással működjenek.

A jogszabály szerint a munkaszüneti napok, az ünnepnapok kivételével a kereskedő szabadon határozhatja meg, hogy milyen nyitva tartással működik – Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. Azt is mondta, hogy nyitottak a tárgyalásra.

Hangsúlyozta, hogy a kép jelenleg nagyon vegyes, de alapvetően valóban a piaci verseny diktál. Legtovább a hipermarketek és a plázák működnek vasárnap.

Vámos szerint a legfontosabbak a vásárlók, akiknek a nagyobb része azt mondja, hogy legyenek nyitva a boltok vasárnap.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?