Celeb / Híresség

16 ember a leggazdagabb 1%-ból, akiknek annyi pénzük van, mint a világ szegényebbik felének összesen

Napjainkban a társadalmi rétegek pénzügyi helyzete között hatalmasabb a különbség, mint valaha: míg egyesek napról-napra felfoghatatlan iramban gyarapítják tetemes vagyonukat, addig mások mély szegénységben, élet-halál küszöbén élik az életüket. Nem is gondolnánk, de ha van 1 millió forint megtakarításunk, akkor máris gazdagabbak vagyunk, mint a teljes világ lakosságának 50%-a. Még látványosabb a helyzet a világ leggazdagabb embereinek esetében: a világ leggazdagabb 1%-ának ugyanis nagyobb a vagyona, mint a világ szegényebbik felének (3,8 milliárd embernek) összesen. Cikkünkben most néhány olyan embert gyűjtöttünk össze, akik vagyonukkal jelentősen hozzájárultak ehhez a hihetetlen statisztikához.

 

 

 

1 Jevgenyij Valentyinovics Kaszperszkij (1,3 milliárd dollár)

A „Kaspersky Lab” cég alapítója hackertámadások, vírusok és egyéb online fenyegetések elleni védelmet kínál a felhasználóknak. A többszörösen díjnyertes vírusírtó mögött álló cég hírneve nagyot csorbult, amikor 2018-ban kiderült, hogy a felhasználók gépén található fájlokat egy orosz központba továbbítja „átvizsgálásra”.

Kaszperszkij egyébként kétszer vált, de jelenleg boldog házasságban él egy kínai nővel – 5 gyermeke van. Legfiatalabb fiát 2011-ben elrabolták, és 3 millió eurós váltságdíjat követeltek érte, de a rendőrség gyors közbelépése végül megmentette a fiút.

2 Richard Branson (4,1 milliárd dollár)

A Virgin Group vállalat alapítója egy rendkívül sokoldalú céget üzemeltet, bár a legtöbb embernek talán a légitársaság jut róla az eszébe. Ezenkívül foglalkoznak még mobilszolgáltatásokkal, illetve tévé és rádiószolgáltatásokkal is.

Mivel Branson meglehetősen nyilvánosan éli az életét, ezért gyakran esik szatirikus támadások áldozatává. Külön karikatúra-sorozat is készült róla az interneten, ami a férfi nem mindennapi életét dolgozza fel – némileg eltúlozva és humorosan tálalva persze.

3 David Geffen (8,5 milliárd dollár)

David gyerekkora óta arról álmodott, hogy hollywoodi filmsztár lesz belőle, de szorgalma és türelme nem volt elég hozzá – még a diplomáját sem sikerült megszereznie az egyetemen. Ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy szerződéseket kössön a leghíresebb amerikai bandákkal, és saját kiadót alapítson.

Így született meg a Geffen Records nevű lemezkiadó, ami mára a világ egyik legsikeresebb és leghíresebb zeneipari vállalata.


4 James Quincey (16,7 milliárd dollár)

A The Coca-Cola Company elnök-vezérigazgatója fiatalkorában úgy gondolta, hogy az elektronikában van a jövő (nem tévedett vele nagyot), ezért mérnöknek tanult. Tanulmányait végül nem fejezte be, ott hagyta az iskolát, hogy munkát vállalhasson és pénzt kereshessen.

Kezdetben szimpla menedzserként dolgozott, majd később állást kínáltak neki a Coca Cola-nál, ahonnan szépen lassan, kemény munkával tornázta fel magát a létra tetejére.

5 François Pinault (36,6 milliárd dollár)

Pinault sem fejezte be az iskolát, inkább lelépett és munkát, illetve kalandot keresett magának Algériában. Algériából végül egy kisebb indulótőkével tért vissza Franciaországba, ahol fatelepet nyitott.

Pinault aztán szépen lassan terjeszkedni kezdett, már pedig már olyan globális márkák tartoznak hozzá, mint a Gucci, az Yves Saint Laurent, a Bottega Veneta, Brioni, a Converse, a Samsonite bőröndgyártó cég, és még sorolhatnám. Szabadidejében Picasso és Warhol festményeket gyűjt.

6 Jacqueline Mars (38,6 milliárd dollár)

A hölgy a nugát és csokoládészeleteket gyártó Mars vállalat alapítójának, Franklin Clarence Mars-nak az unokája.



Annak ellenére, hogy Jacqueline már gyerekkorától kezdve vállalkozó szeretett volna lenni, tanulmányait művészet és tudomány területeken végezte. Kétszer házasodott, első házasságából pedig három gyereke született.

A Mars család rendkívül zárkózott életet él, épp ezért rendkívül keveset tudni róluk, ritkán kerülnek a paparazzik kamerái elé.

7 Mackenzie Bezos (39,1 milliárd dollár)

Mackenzie egy amerikai írónő, de hírnevét és tetemes vagyonát nem a könyvek hozták neki, hanem Jeff Bezos-szal közös házassága – vagyis inkább válása. A békés válást és osztozkodást követően ugyanis a nő azonnal a világ egyik leggazdagabb emberévé vált.

8 Ma Huateng (42,9 milliárd dollár)

A világ egyik legnagyobb befektetési társaságának tulajdonosa, aki egyébként aktívan részt vesz a mesterséges intelligencia fejlesztésében. A kínai „QQ” nevezetű üzenetküldő alkalmazás is az ő nevéhez fűződik.

9 Alice Walton (46,6 milliárd dollár)

Samuel Moore Walton, a Walmart üzletlánc alapítójának egyetlen lánya. Testvéreivel azonos részt örökölt a cégből, ám ő ezen kívül további sikeres befektetéseket is kötött, ebből szedte össze a nem mindennapi vagyonát. Volt olyan, hogy 20 millió dollárt költött egy aukción, egyetlen nap alatt. Kétszer házasodott, de egyik sem tartott sokáig.

10 Françoise Bettencourt Meyers (53,2 milliárd dollár)

Françoise édesanyja halála után, 2017-ben került fel a világ leggazdagabb embereinek listájára, miután 40 milliárd dolláros vagyont örökölt a L’Oréal céget alapító édesanyjától. Olyan márkák fűződnek a nevéhez, mint a Maybelline, L\’Oréal Paris, Elsеve, Garnier, Black Opium, Giorgio Armani, Lancôme, stb. Napjainkban hivatalosan is őt tartják a leggazdagabb nőnek a bolygón.

11 Mukesh Ambani (54,1 milliárd dollár)

India leggazdagabb embere jelenleg az Egyesült Királyságban él. Vagyonát javarészt örökölte, az olajmágnás édesapja azonban a tulajdon két kezével szerezte. Édesapja 5. gyermek volt egy szegény családban, aki 17 évesen otthagyta családját, majd céget, később pedig egy kőolaj előállításra szakosodott vállalatot alapított, ami aztán a legnagyobb ilyen céggé nőtte ki magát Indiában.

12 Michael Bloomberg (62,1 milliárd dollár)

Bloomberg egy amerikai bevándorló családban született. 15 évig dolgozott bankárként, megalapította a Bloomberg LP pénzügyi társaságot, majd New York város polgármestere lett. Igazi „hőssé” vált Amerikában, amikor polgármesterré választását követően lemondott a tisztség mellé járó ingyen házról és csak évi 1 dolláros fizetést volt hajlandó elfogadni a munkájáért.

13 Carlos Slim (63 milliárd dollár)

Mexikó leggazdagabb embere, aki telefonszolgáltató céggel szerezte a vagyonát. Első millióját édesapja segítségével szerezte, aki mindig sok zsebpénzt adott fiainak, hogy ezzel tanítsa meg nekik, hogyan váljanak sikeres befektetőkké.

A mexikóiak gyakran szidják Carlost, miután egy olyan országban szerezte tetemes méretű vagyonát, amelynek fele mély szegénységben él. Carlos ettől függetlenül aktívan jótékonykodik: saját országának oktatásába, gyógyászatába és kultúrájába is rendszeresen adományoz hatalmas összegeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

14 Larry Ellison (66,8 milliárd dollár)

Ellison-t gyerekkorában elhagyta az édesanyját, így nagybátyja és nagynénje nevelte őt fel. Biológiai szüleivel csak 48 éves korában találkozott, ám ez a szerencsétlen életpálya sem akadályozta meg őt abban, hogy megcsinálja a maga szerencséjét. 1977-ben Larry megalapította a szoftverfejlesztéssel foglalkozó világhírű Oracle céget, és milliárdos lett.

Egy kis érdekesség: Ellison két egyetemen is tanult, de egyiket sem sikerült befejeznie. Ennek ellenére azonban mégis dolgozott például a CIA-nál.

15 Bernard Arnault (91,1 milliárd dollár)

A LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton vállalat elnöke. Összesen 70 világmárka fűződik a nevéhez – olyanok, mint a Dom Pérignon, Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo Parfums, vagy épp a Dior. 2018 áprilisában hivatalosan is Európa leggazdagabb emberévé vált.

Sok más gazdag emberhez hasonlóan neki is mély érzelmei vannak a kulturális műemlékek iránt, ezért 2019-ben 200 millió eurót adományozott a tűz miatt megsérült Notre-Dame helyreállítására.

16 Bill Gates (100,5 milliárd dollár)

A szoftverfejlesztéssel milliárdossá vált Bill Gates-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A Microsoft cég alapítójaként és tulajdonosaként Bill Gates fontos szerepet játszott a 20. század végén felvirágzó mikroszámítógép-ipar történetében, tulajdonképpen minden ekkoriban megjelent szoftver és innováció az ő nevéhez fűződött. 2005-ben lovaggá ütötte őt II. Erzsébet brit királynő. Bill a mai napig több millió dollárt adományoz jótékony célokra, ám ez kis túlzással meg sem látszik a vagyonán.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?