Hírek

Hajmeresztő álhírek terjednek a leégett Notre-Dame-ról, egyik durvább, mint a másik

Porig rombolták, rejtélyes csomagokra bukkantak a környékén, terrortámadásra utaló bizonyítékok kerültek elő – ilyen szalagcímekkel futnak a közösségi médiában azok az (ál)hírek, amelyek a Notre-Dame-ban keletkezett tűz kapcsán kezdtek terjedni. És sajnos nagyon sokan meg is osztják őket, óriási lökést adva ezzel a hazugságoknak.

 

 

 

 

 

Ahogy az várható, a notre-dame-i tűzvész hírére is lecsaptak az álhírgyárosok, és bár alig két nap telt el a katasztrófa óta, egyre több hazugság jelenik meg a szerencsétlenségről a közösségi médiában. Egy valótlanságra mi magunk is felhívtuk a figyelmet, ám ennél durvább dolgok is terjedni kezdtek azóta.

BuzzFeed News össze is szedett néhány sületlenségeket, illetve olyan bejegyzést, amelyeket gondolkodás nélkül osztanak tovább az emberek, pedig nagyon nem kellene. De nézzük először a tényeket: a Notre-Dame hétfőn valóban leégett, össze azonban nem dőlt. Egy Twitteren terjedő álhír viszont ennek ellenkezőjét igyekszik elhitetni az emberekkel: olyan fotóval terjesztik a „cikket”, amelyben ugyan francia katedrálisok láthatók, de egyik sem az a Notre-Dame. A mellékelt képeken viszont mindkét építmény elég rossz állapotban van, ami sok internetezőt képes megtéveszteni. A bejegyzés ráadásul notre-dame-os hashtaggel került ki, hogy biztos célt érjen.

 

 

Az szintén nem igaz, hogy a tűz szándékos gyújtogatás eredménye, az álhírgyárosok viszont előszeretettel készítenek erre utaló bejegyzéseket is. Egy Facebookon feltűnt képernyőkép az érzelmekre próbál hatni: jellemzően arab felhasználók reakcióit vágták benne össze, és az látható rajta, hogy a profilok tulajdonosai a tűzről szóló hírekre a közösségi oldal nevetős arcával reagálnak. Ezt ugyancsak gyanútlan terjesztik az emberek.

 

 

 

 

 

A legdurvább azonban mégsem ez, hanem a „CNN” állítólagos beszámolója, amely szerint a tüzet terrorista cselekmény okozta. A „hírt” egy, a CNN nevével és logójával visszaélő csatorna osztogatja, többen azonban arra sem veszik a fáradtságot, hogy legalább a fiók nevét ellenőrizzék. Márpedig abból világosan látszódna, hogy ez a CNN nem az amerikai hírcsatorna oldala.

 

 

 

 

 

Sajnos most is bebizonyosodott, hogy a közösségi oldalak nem csak a gyors tájékozódásra és az ismerősökkel való kommunikációra alkalmas platformok. A nettó hazugságok döntő többsége is innen jön, és sokan el is hiszik azokat.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?