Érdekes

21 izgalmas pszichológiai tény, aminek nagy hasznát vehetjük a mindennapokban

A pszichológia és az emberismeret napjaink talán egyik legérdekesebb tudományága, melynek ugyan számos területe mind a mai napig sok titkot rejt, de ha megfelelően használjuk, bizony nagy hasznunkra lehet a mindennapokban. Az alábbiakban 21 olyan izgalmas és érdekes pszichológiai tényt gyűjtöttünk össze, melyek ismerete nagy segítségünkre lehet a már meglévő emberi kapcsolataink ápolásában és jövőbeli kapcsolataink megteremtésében.

 

 

 

1. A magas tesztoszteronszinttel rendelkező embereket könnyebben idegesítenek fel más emberek.

2. Kutatások kimutatták, hogy egyesek már matematikai készségekkel születnek.

3. Az agy ,,felülírja” az unalmas emberek beszédeit és monológjait, hogy könnyebben memorizáljuk azokat és szívesebben emlékezzünk vissza rájuk.

4. Az éneklés csökkenti a szorongást és segít a depresszió elleni küzdelemben.

5. A bél és az idegrendszer kapcsolatban áll egymással. Ennek köszönhető az, hogy az érzelmeink befolyással vannak az éhségünkre és gyomrunk állapotára, például a nagyobb stressz könnyen gyomorgörcshöz vezethet.

6. A barátok hiánya ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás. Tudósok kimutatták, hogy a tartós magány könnyen szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

Jóbarátok

7. Kutatások kimutatták, hogy néhány ember genetikailag hajlamosabb a pesszimizmusra és a dolgok negatív oldalainak előtérbe helyezésére, mint más emberek.

8. Ettől függetlenül azonban meg lehet tanulni optimistán gondolkodni, ami egyébként nem velünk született képesség.

9. Az agyunk csak és kizárólag korlátozott számú lehetőség közül képes dönteni. Ennek köszönhető például az, hogy a nagy áruházak reklámújságjai viszonylag kevés terméket tartalmaznak, a bőség ugyanis könnyen összezavar bennünket és döntésképtelenné tesz.

10. Amikor megpróbálsz felidézni egy múltbeli eseményre, valójában az utolsó vele kapcsolatos emléket idézed fel, nem konkrétan az eseményt.

11. Az ételt, amit nem magunk készítünk, finomabbnak érezzük. Ennek elég egyszerű oka van: főzés közben folyamatosan érezzük az étel illatát, melyhez sok esetben konkrét ízeket is képzelünk, melynek köszönhetően már gyakorlatilag az étel készítése közben is úgy érezzük, mintha már ettünk volna az ételből. Egy másik érdekesség ezzel kapcsolatban: a saját magunk által készített ételekből sokkal kevesebbet eszünk, mint amit mások készítenek nekünk. Ennek oka szintén az előbb említett főzés közbeni “fals élményekhez” vezethető vissza.

12. A tudósok egyre több összefüggést vélnek felfedezni a szarkazmus és az intelligencia szint között. Az pedig bizonyított tény, hogy a szarkazmus fejleszti a kreativitást.

13. A vakon született emberek nem lehetnek skizofrének.

14. Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek szeretik eltúlozni a saját pozitív tulajdonságaikat. Tipikus példa erre, hogy az emberek 99,9%-a sokkal jobb sofőrnek tartja magát az átlagos sofőröknél.

Taxi film Daniel

15. Ha túl óvatosak vagyunk valamiben és már a kezdeti stádiumban egy ,,B” tervet dolgozunk ki, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy az ,,A” terv sikertelen lesz.

16. Holland tudósok egy 5000 emberből álló kutatás során kimutatták, hogy a nők átlagosan 30-64 alkalommal sírnak évente, míg a férfiak csak 6-17 alkalommal.

17. A nők többségénél (mintegy 70%-uknál) az határozza meg egy férfi vonzerejét, hogy mennyire erős az illető.

18. Az emberi agy (működésileg) ugyanúgy reagál az ember kedvenc zenéjére, mint a drogokra.

 

 

 

 

19. Ha senkinek sem mesélünk a terveinkről, akkor nem valószínű, hogy valaha is véghez visszük őket, ugyanis egyszerűen elveszítjük a vele kapcsolatos motivációt.

20. A barna szemű emberekben jobban megbízunk, mint a kék szeműekben. Ez talán annak a ténynek köszönhető, hogy a barna szemű emberek szeme könnyebben illeszkedik az arcvonásaikhoz és emiatt kiismerhetőbbnek tűnnek, mint a ‘rikító’ kék szemű eberek.

21. Akaratlanul is megváltoztatjuk a hangunk, amikor olyan emberrel beszélünk, akit szeretünk vagy aki tetszik.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?