Érdekes, Történelem

Íme, 18 érdekes tény, amiről sosem meséltek nekünk a történelemórákon

Bár az emberiség napról-napra igyekszik újabb és újabb előremutató felfedezéseket tenni, azért a múltunk is tartogat még számunka izgalmas érdekességet. Az alábbi listán 18 ilyen lenyűgöző tényt gyűjtöttünk most össze, melyekről ugyan sosem esett szó a történelemórákon, de ettől függetlenül legalább olyan érdekesek, mint az ott tanultak.

 

 

 

1. A történészek szerint a görög mitológiából ismert küklopszokat nagy valószínűséggel a megtalált mamutkoponyák ihlették, amiről a Görögök nem értették, hogy miért ilyen furcsák és hatalmasok, ezért következtetésképpen egyszemű óriások csontjainak vélték azokat.
2. A férfi és női ingek/kabátok ujjain található gombok ugyan ma már többnyire díszelemek, ám arról ritkán esik szó, hogy maga Bonaparte Napóleon találta ezeket fel, mert megelégelte, hogy a katonái rendszeresen az ingujjukba törlik az orrukat.
3. Az orvosi titoktartásról szóló Hippokratészi esküt valójában nem Hippokratész írta, a végleges változatot ugyanis jóval a halála után fogalmazták meg görög doktorok és filozófusok.



4. Az indiánok katona hangyákkal segítségével varrták össze a sebeiket. A seb széleibe csípő rovarok ugyanis összetartották azokat, amíg megfelelő eszközök segítségével bevarrták a sérülést.
5. A napóleoni háborúk során sok katona vesztette el a fogait, ám mivel ekkor még nem léteztek fogorvosok, ezért a fodrászok végezték az ezzel kapcsolatos munkákat és segítségnyújtásokat.
6. Régen úgy tartották, hogy ha beakasztjuk a fejünket egy hóhérkötélbe, amivel korábban ember(eke)t lógattak fel, akkor az enyhíti a fejfájást.


7. Az ókori görögök atlanti zsibbasztó ráját használtak fájdalomcsillapítóként.
8. A második világháború alatt egy medve is harcolt a Lengyelek oldalán. A medvét Wojtek-nek hívták, aki még kölyökkorában került a lengyel tüzérséghez. Végigharcolta a második világháborút, majd egy brit állatkertben töltötte a ,,nyugdíjas” éveit.
9. A kínai nagy fal építésén dolgozó rabszolgákat csak és kizárólag savanyú káposztával etették.
10. A középkorban a japánok apró medúzákból készült ‘trutyit’ használtak hajzseléként.

11. Andorrában nem jelenhetnek meg ügyvédek a bírósági tárgyalásokon. Ezzel igyekeznek meggátolni, hogy az ügyvédek esetleg ’tisztára mossák’ az általuk védett bűnözőket.
12. 1980-ban, az atlantai Willie Jones-on mérték a valaha volt legmagasabb test-hőmérsékletet. A férfinak 46,5 volt a láza, ám csodával határos módon két hét múlva mégis teljesen felépült és elhagyhatta a kórházat.
13. A Nagy-Britanniában partra vetett állatok a törvény szerint a királyhoz tartoztak. Kivéve a bálnák farokuszonya, ami a királynéhez. Legalábbis abban az esetben, ha a királynőnek szüksége volt a benne található csontokra a fűzőjéhez.
14. Az 1920-as években a golyóálló mellényeket élő embereken tesztelték. Ez azonban nem bizonyult túl okos ötletnek, az egyik szerencsétlen rendőrt például kétszer is vállon lőtték a tesztek során.
15. Az ókori Egyiptomiak megjósolták, hogyan fognak kinézni a modern kor légi járművei. Legalábbis az I. Szeti fáraó templomában található hieroglifák erre engednek következtetni, ezeken ugyanis szinte tökéletes mását ábrázolták a ma használatos repülőgépeknek, helikoptereknek és léghajóknak.

 

 

 

 

 

 

16. Az ókori etruszkok a képen látható módon oldották meg az elvesztett fogak pótlását.
17. A vikingek kapcsolatban állhattak az iszlám világgal. Erre egy viking nő sírjában talált ametiszt gyűrű enged következtetni, amibe az arab „Allah nevében” feliratot vésték. Ez a felfedezés alapjaiban rengette meg a tudósok vikingekkel kapcsolatos feltételezéseit.
18. Az argentavis magnificens (nagy valószínűséggel) a valaha élt legnagyobb madár a Földön. A keselyűalakúak rendjébe tartozó állat szárnyfesztávolsága körülbelül 7,5 méter lehetett.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?