Érdekes

12 elképesztő esemény, ami csak egyszer fordult elő a történelem során

Időről-időre érdemes kicsit jobban elmerülnünk a világ dolgaiban, hiszen így válik csak világossá, hogy milyen meglepő, furcsa és sok esetben egyenesen megmagyarázhatatlan helyen is éljük az életünket. Az alábbi listán ilyen 12 roppant érdekes eseményt gyűjtöttünk össze a múltból, melyek olyan elképesztőek, hogy nagy valószínűséggel sosem fognak még egyszer – így, ebben a formában – megismétlődni.

 

 

 

1 Timothy Brown kigyógyul az AIDS-ből.

Az amerikai Timothy Ray Brown, egy HIV-pozitív amerikai, aki meggyógyult egy speciális típusú csontvelő átültetésétől, a „berlini betegként” emlegetett férfi szimbólummá vált, annak szimbólumává, ami a kutatók reménye szerint az AIDS pandémia következő fázisa lesz: a betegség végéé.

2 A Niagara-vízesés ,,elzárása”.

1969 őszén és telén, közel fél éven keresztül víz nélkül maradt a Niagara-vízesés, mert az amerikai hadsereg mérnökei “elzárták” a vizet, így a hatalmas zuhatag utánpótlás nélkül maradt. Az ideiglenes elterelésre a folyómeder vizsgálata, a sziklafal strukturális vizsgálata miatt volt szükség. A folyó elterelése után részletesen felmérték a sziklafalat, és megállapították, hogy ott az erózió nagyon komoly károkat okozott és okozhat a jövőben is. Eredetileg a lehullott sziklatörmeléket is el akarták volna hordani, de utóbb lemondtak róla, mert nagyon sokba került volna. A hihetetlenül ritka esemény természetesen még több turistát vonzott, mint eddig bármikor.

3 A tanganyikai (ma Tanzánia) nevetőjárvány.

Az egész január 30-án kezdődött a kashasai leányiskolában; a kis falu a mai Tanzánia területén, a Viktória-tó partján fekszik. A nevetőgörcs először három lányon tört ki, de villámgyorsan elterjedt; a feljegyzések szerint legalább 95, de legfeljebb 159, 12-18 év közti diákot érintett. Akik elkapták a nevetőgörcsöt, akár órákon át is folyamatosan nevettek; a rekorder 16 napon át nem tudta abbahagyni a röhögést.

A nevetőjárvány egyes helyeken 6-18 hónapig tartott, és több ezer embert érintett, mielőtt végleg lecsengett. Eközben 14 iskolát kellett ideiglenesen bezárni. Az érintettek testi tünetekről is beszámoltak: izzadás, légzési problémák, kipirultság, sírógörcsök, fájdalomérzet. Ezekből sajnos nem derül ki, hogy mi okozhatta a lokális röhögőgörcsöt; máig a tömegpszichózist tartják a legkézenfekvőbb magyarázatnak.


4 Nyos-tó: a gyilkos tó.

1986. augusztus 21-én egy limnikus kitörés hatalmas szén-dioxid felhőt vetett fel a Nyos-tóból, amely megfojtott 1700-1800 embert és mintegy 3500 háziállatot. A tudósok a veszély csökkentésére öt csövet terveztek levezetni a tó mélyébe, hogy felszínre hozzák a felgyülemlő gázok egy részét, de ezekből csak egy készült el. További csövek elhelyezését kockázatosnak tartják, ugyanis félő, hogy újabb kitörést indíthatnának el.

5 A Norfolk-ezred rejtélyes eltűnése.

Az első világháború idején 257, az angliai Sandringhamból érkezett brit fiatalember, a Norfolk ezred ötödik zászlóalja 1915. július 29-én indult útnak Gallipoli felé, hogy felvegyék a harcot a török csapatokkal, melyek a németek oldalán harcoltak. Útközben a katonákra egy furcsa „ködfelhő” ereszkedett le, mely a beszámolók szerint 4-5 percig tartott és amikor felszállt, 257 ember hirtelen szó szerint köddé vált. Máig nem lehet tudni, hogy mi történhetett.

6 Az ördög lábnyomai Devonban.

A dél-angliai Devon megye lakói épp békésen szundítottak ágyaikban, amikor 1855. február 8-ának éjjelén egy titokzatos lény elszórta különös lábnyomát szerte a környéken. Mivel egész éjjel sűrűn havazott, a korán kelő gazdáknak azonnal feltűntek a hóban hagyott fekete, patkóforma nyomok. A sosem látott jelenség azonnal hiedelmek és spekulációk sorát indította el, az eset híre pedig nemcsak egész Angliát, de az egész világot bejárta.

A rejtélyes lábnyomok több mint 160 kilométeren át kanyarogtak szerte a megyében, az Exe-folyótól Totnesen át egész le a Dart-folyóig. A megdöbbent helyiek értetlenül álltak az eset előtt, mivel a láb tulajdonosa útja során nemcsak hogy észrevétlenül közlekedett, de úgy tűnt, teljesen akadálytalanul haladt át mindenen. A fura lény úton, erdőn, magas kerítéseken és falakon, sőt, még a hófödte háztetőkön is otthagyta lábnyomát.

7 A vércsoportot váltó ausztrál lány.

2008-ban vércsoportot váltott és átvette a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány. A világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült. Demi-Lee Brennan, aki most 15 éves, kilenc évesen kapott új májat, amikor a sajátja felmondta a szolgálatot.

Brennan vércsoportja 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra változott, amikor beteg lett a gyógyszerektől, amelyeket a szervkilökődés megakadályozására kapott. Az átültetett máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe, majd az egész immunrendszert elárasztották, így a kislány nem szorul többé a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre.

8 Az ólommaszkok esete.

1966. augusztus 20.-án a két elektrotechnikus férfi holttestét találták meg teljesen egyforma öltönyben és ólommaszkban a Brazil Vintén dombon. Az egyiküknek a zsebében egy cetli volt, ami előző napi találkozót írt le valamint a megjelölt időben (18:30) a maszkok felvételét és egy kapszula lenyelését. A szemtanúk szerint sietősen vásároltak egy közeli boltban, majd eltűntek a domb irányába. Tudnivaló, hogy mindketten érdeklődtek az UFO-k iránt, és felvetődött a nyomozás alatt, hogy valami titokra bukkantak és emiatt ölték meg őket. Más elméletek szerint csatlakozni akartak a MIB-hez, de balul sült el, vagy tőrbe csalták őket az idegenek. Mindenesetre máig rejtély, hogy mi történhetett.

9 Ricky McCormick jegyzete.

999. június harmincadikán talátak rá a 41 éves Ricky McCormick elföldelt holttestére, zsebében egy 30 soros, kódolt üzenetnek tűnő feljegyzéssel. A néhairól családja és környezete gyermekkora óta tudta, hogy imádja a fejtörőket és saját, külön bejáratú titkosírást dolgozott ki magának, amivel naplót is írt. A nyomozók vélekedése szerint a rejtélyes dokumentum jelentheti a gyilkosság kódját, illetve tartalmazhatja az indítékot, esetleg az elkövető személyére utaló információkat.

A sheriffhivatal és az FBI mindent megpróbált: igénybe vette a saját profi kódfejtőit, a hadsereg és a titkosszolgálatok legpallérozottabb elméihez is fordult, az Amerikai Kódfejtők Szövetségét is felkérte a desifrírozásra, de mindeddig eredménytelenül. Az amerikai illetékesek egyben biztosak: a titkosírás érdemi információt hordoz, átverésről, hoaxról vagy poénból és találomra odafirkált jelekről szó sincs.

 

 

 

 

10 D. B. Cooper

D. B. Cooper (Dan Cooperként is ismert) a történelem egyik leghíresebb bűnözője, egyben egy repülőgép-eltérítő, aki 1971. november 24-én 200 000 dollárral együtt kiugrott egy Boeing 727-es repülőgépből az Amerikai Egyesült Államok Pacific Northwest része felett, valahol a Cascade hegységnél és többé sosem látta őt senki. Az FBI valószínűsíti, hogy földetéréskor meghalt.

11 Edgar Allan Poe titkos csodálója.

Edgar Allan Poe titkos csodálója egy ismeretlen ember, aki minden évben meglátogatja az író sírját a születésnapján. Nem csak egyszerű gyertyagyújtásról van szó, valódi szertartást végez: kora reggel, fekete ruhában és sál mögé rejtett arccal érkezik, majd egészen estig egy üveg Brandy mellett várja, hogy teljen az idő. Végül három piros rózsát hagy a sírnál.

A dolog érdekessége, hogy 50 éven keresztül minden évben eljött ez a titokzatos idegen, hogy lerója tiszteletét Edgar Allan Poe sírjánál. 2010 volt az első olyan év, amikor az ismeretlen csodáló nem jelent meg, feltételezhetően azért, mert az író születésnapjának 200. évfordulója alkalmából megszűnt a hagyomány, vagy azért, mert a titokzatos idegen maga is elhalálozott.

12 A vasálarcos férfi legendája.

Franciaországban a 17–18. század fordulóján XIV. Lajos attól való félelemében, hogy ikertestvére megszerzi helyette a trónt, szörnyű sorsra ítélte őt: fejét vasálarc mögé szorította. Legalábbis a szóbeszédek szerint – a történészek ugyanis azóta is, majd 300 éve vitatkoznak azon, hogy vajon igaz-e ez a történet. Ami biztos, hogy a vasálarcos rab létezett, ám a mai napig senki sem tudja biztosan, hogy kit is rejtett valójában a titokzatos fém maszk.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?