Életmód

A 10 legnagyobb mítosz a megfázásról és influenzáról, amikben eddig te is hittél

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miben is különbözik valójában egymástó az influenza és a sima megfázás. Annak érdekében, hogy mindenkiben egyszer s mindenkorra letisztázzuk az eltéréseket, összegyűjtöttük mind a két betegségnek a tüneteit. Valamint a legnépszerűbb mítoszokat, amit ezekkel a betegségekkel kapcsolatban hisznek az emberek.

 

 

 

 

 

Mítosz 1: A hidegtől influenza alakul ki.

Náthát és az influenzát különböző vírusok okozzák. A korai szakaszban sokan nem látják a különbséget a két betegség között. Itt van néhány adat, hogy megértsétek, a megfázás és az influenza közti eltérést:

Ha megfáztál nagyon ritkán alakul ki láz, ha mégis, akkor 38 fok fölé sose megy a testhő. Az influenza esetében viszont a hőmérséklet hirtelen 39 fok vagy akár fölé is emelkedhet.

A tüsszögés a meghűlés jele, ilyen tünet viszont az influenzánál nincs.

Mítosz 2: A felső légúti megbetegedés antibiotikumokkal gyógyítható.

Az antibiotikumok nem képesek elpusztítani a vírust, mivel szerkezetük eltér a baktériumokétól. Az ilyen gyógyszerek szedése kárt is okozhat: a takonykór tünetei nem fognak elmúlni, a vírus pedig tovább fog szaporodni a szervezetben.

Az eredmény éppen az ellenkezője lesz: legyengíti az immunrendszert így nem tud a test megfelelően védekezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mítosz 3: A megfázás nem kezelhető.

A tipikus meghűlés tünetei 3 napra redukálhatók a megfelelő kezeléssel, ám ha vársz a betegséggel akár egy hónapra is kitolhatod, a szövődményekről nem is beszélve. Ha légzési nehézségeid adódnak azonnal hívd a mentőket.

Mítosz 4: Megfázással nincs okod rá, hogy otthon maradj.

Sokan azt gondolják, hogy egy szimpla náthával nem muszáj otthon maradni, pedig ha nem pihenik ki a betegséget, akkor sokkal tovább is eltarthat. Ezáltal késleltetik a gyógyulást.

Mítosz 5: Felső légúti betegséggel feküdni kell.

A rendszeres ágyban fekvés hörghurutot és tüdőgyulladást idézhet elő. Amint egy kicsit jobban érzed magad, célszerű aktív tevékenységet végezni.

Mítosz 6: A hideg levegő megfázást okozhat.

Az egyetlen esély, hogy kialakuljon a nátha, ha valaki megfertőz a vírusaival. Az emberek azt hiszik a hideg levegő és a légkondi is hatással van erre, pedig nincs. Tisztázzuk egyszer s mindenkorra, hogy a megfázás csak és kizárólag vírusok útján kapható el.

Mítosz 7: Ha nedves hajjal mész ki az utcára, biztosra veheted, hogy taknyos leszel.

Ha eső áztatta vagy nedves hajjal lépsz az utcára, mert nem volt időd megszárítani, azzal nem fogsz megfázni. A vírusok levegőben valamint nyállal is terjednek, illetve, ha megfogsz valaki után valamilyen tárgyat.

Ruhán, kárpiton vagy papíron – kb. 12 óráig.

Kézen – körülbelül 1 óráig.

A kilincseken – 6 óráig.

Mítosz 8: Egy szezonban csak egyszer lehet meghűlni.

A jó hír az, hogy az immunrendszer már aktívan tud védekezni az ellen a vírus ellen, amit egyszer már legyőzött. Ezért valószínű, hogy nincs esély újbóli fertőzésre. A rossz hír, hogy több mint 200 fajta vírus okoz felső légúti megbetegedést, így egynél több fertőzés is kialakulhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mítosz 9: A náthát egy nap alatt meg lehet gyógyítani.

Vannak olyan emberek, akik úgy vélik, hogy ha egy nagy adag gyógyszert vesznek be, akkor egy nap alatt kilábalhatnak a betegségből. Ez nem igaz.

Időre van szüksége a szervezetnek, hogy meg tudjon gyógyulni.

Mítosz 10: Végig kell csinálni a kúrát.

A köhögés és orrfolyás akár 4 hétig is eltarthat, ezért nincs értelme várni, hogy a betegség teljesen elmúljon. Ha összességében jól érzed magad, visszatérhetsz a normális kerékvágásba.

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?