Életmód, Érdekes, Külföld

13 hétköznapi dolog, ami miatt börtönbe kerülhetünk külföldön

Kártyáznál egy nagyot a tengerparton a thaiföldi napsütésben? Ennél egy mákos bejglit Dubajban? Nem ajánljuk. Csak úgy mint sok más számunkra teljesen hétköznapinak vett dolog, ezek is illegálisnak számítanak ugyanis. Neem, nem csak egyszerűen pénzbírságot kaphatunk azért például, ha kártyával a kezünkben kapnak el bennünket Thaiföldön, hanem bizony letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetnek. Az alábbi listán 13 ilyen és ehhez hasonló teljesen hétköznapinak vett dolgot gyűjtöttünk össze, melyek miatt bizony könnyedén börtönbe kerülhetünk külföldön, ha nem vigyázunk.

 

 

 

Eszedbe se jusson kagylókat gyűjteni, halakat etetni vagy épp kártyázni Thaiföldön.

Bármennyire is csalogató, a napsütötte Thaiföldön bizony könnyedén börtönbe kerülhetünk, ha nem vigyázunk. Ehhez elegendő csak néhány szép kagylót gyűjtenünk a tengerparton, vagy épp halakat etetni a korallzátonyok közelében. A dolog még súlyosabb, mint gondolnánk: két orosz turistát például azért vettek őrizetbe a hatóságok és fenyegettek börtönbüntetéssel, mert díszkagylókat vásároltak egy helyi szuvenírestől. Végül „megúszták” egy félmillió forintos büntetéssel.

Thaiföldön nemcsak kagylókat gyűjteni tilos, de például halakat etetni is. Legalábbis azokon a területeken, ahol korallok nőnek a tengerben. Ezért a bűncselekményért szintén 1 év letöltendő börtönbüntetés a jutalom.

Ha úgy döntenél, hogy UNO-znál egy jót a haverokkal a thaiföldi napsütésben, akkor ne lepődj meg, ha végül bilincsben visznek el a hatóság emberei. Egy 1935-ös helyi törvény ugyanis tiltja, hogy egyszerre több mint 120 kártyalap legyen valakinél. Egyébként akkor is börtönbe kerülhetsz, ha felmerül a gyanúja, hogy esetleg pénzben játszotok/fogadtok a haverokkal, vagyis illegális szerencsejátékot űztök.


Csúnya beszéd Ausztráliában.

Legyél diszkrét és illemtudó még akkor is, ha esetleg felidegesítenek Téged Ausztráliában. Queensland és Victoria államban ugyanis 6 hónapig terjedő szabadságvesztés járhat azért, ha valakit káromkodáson kapnak egy nyilvános helyen.

Más ember nyilvános WiFi-jére csatlakozás Szingapúrban.

Idehaza legtöbbször azonnal felcsillan a szemünk, ha kódolatlan WiFi hálózatot észlel a mobilunk, de Szingapúrban például nem árt vigyázni, ha ilyet találunk. A helyi törvények szerint ugyanis ez hackertámadásnak minősül, ami 3 évig terjedő börtönbüntetéssel járhat.

Személyigazolvány nélkül mászkálni vagy orvosságot hozni Japánba.

A felkelő nap országában akár 23 napra is bezárhatják (minden különösebb akadály nélkül) azt az embert, akit személyazonosságot igazoló okirat nélkül kapnak el a nyílt utcán.

Legyél óvatos akkor is, ha egy japán út során gyógyszereket csomagolsz magadnak. Japánban ugyanis számos olyan gyógyszer-összetevőt betiltottak, amik idehaza például teljesen természetesnek számítanak a különböző influenza gyógyszerekben. Tiltólistán van továbbá – egyebek mellett – a Viagra is.

Pucérkodás Görögországban.

Nagyon nehéz az udvariasság és az illem határain belül maradni, amikor az évben egyszer elutaztok nyaralni a haverokkal. Görögországba menet azonban mégis ajánlott az önkontroll, egy angol nőt ugyanis például azért ítéltek 8 hónap börtönbüntetésre, mert egy helyi szórakozóhelyen az alkohol és a féktelen bulizás hatására mellett villantott a tömegben. Azonnal letartóztatták.

Mák és alkohol fogyasztás, illetve birtoklás Dubajban.

Ha az Egyesült Arab Emírségekbe utazol, akkor nem árt különös óvatossággal lenned a mákfogyasztási szokásaiddal kapcsolatban. Egy svájci állampolgárt például 4 év börtönbüntetésre ítéltek amiatt, mert 3 szem (három!) mákmagot találtak a ruháján abból az édességből, amit még a londoni Heathrow repülőtéren fogyasztott el jóízűen.

Bor és DAB (tánc) Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábiában köztudottan szigorú törvények uralkodnak, így például börtönbüntetés jár a népi tánctól eltérő táncokért, így például a fiatalok körében roppant népszerű DAB-elés miatt is. Ez azonban csak egy a sok közül, például még azért is börtön jár, ha alkoholt találnak nálunk a hatóságok.

Hajléktalanok etetése és köpködés az USA-ban.

Az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben rendkívül szigorúan veszik a hajléktalanok nyilvános helyen történő etetésével kapcsolatos törvényeket. Ha rajta kapnak bennünket, ahogy szendvicset adunk egy utcán heverésző hajléktalannak, akár 90 napra is börtönbe zárhatnak bennünket.

Floridában van egy másik szokatlan törvény, amelyet legalább egyszer már mindenki megsértett élete során. Lakeland városban ugyanis 1944 óta illegálisnak számít a közterületen történő köpés. Ez gyakran bajba sodorja a bulizni érkező fiatalokat, akik a törvényről mit sem tudva gyakran az nyílt utcán köpdösnek az alkoholtól megrészegülve.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?