Belföld, Hírek

Nem változtat a túlóra-törvényen a kormány, hiába ígérte

Marad a 400 óra, és üzemi egyeztetés elég lesz az elfogadásához.

 

 

 

Hiába tiltakoztak a szakszervezetek is, nem történt változás, megmarad a túlóra-törvény. Kósa Lajos hétfőn egyeztetett a munkavállalói szövetségekkel, majd közölte, hogy több pontból álló javaslatcsomagot terjeszt kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosításához.

Kósa Lajos újságíróknak azt mondta, hogy a munkaidő-beosztás megváltoztatásához a munkavállaló beleegyezésére lenne szükség. A túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul – közölte. Ha 15 fő alatti a foglalkoztatotti létszám, akkor ez üzemi megbízott, ha 15 fő feletti, akkor üzemi tanács útján történne. Ha van kollektív szerződés megkötésére felhatalmazott munkavállalói érdekképviselet, akkor a kollektív szerződésben rögzíthető – mondta.

 

 

 

Kósa Lajos szerint a módosítások kizárólag az egyenetlen munkarendben dolgozókat érintik, a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, a heti normál munkaidő-beosztásban dolgozókra nem vonatkoznak. Megjegyezte: a magyar munkaerőpiacon 10-15 százalék, aki ilyen munkarendben dolgozik.

 


 

 

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Zoom-nak azt mondta, hogy ez „fájdalmas visszalépés”, ráadásul a kollektív szerződés helyett az üzemi megállapodással is fel lehet emelni a túlórakeretet.

„Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből” – mondta.

A törvénymódosítást már akár a jövő héten is elfogadhatja a parlament. A szakszervezetek december 8-ra tiltakozást szerveznek – írta az Index.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?