Életmód, Érdekes

13 ismert tény az emberi testről, ami valójában csak egy tévhit!

A testünk működése egy rendkívül összetett, és bonyolult dolog, ami még a mai napig nagyon sok felfedezendő titkot tartogat a számunkra. Talán ennek is köszönhető, hogy számos tévhit is elterjedt róla az idők során, melyek közül a legismertebbeket most szeretnénk tisztázni.

 

 

 




1. Az idegsejtek nem tudnak regenerálódni

Az emberi test sejtjei folyamatosan elpusztulnak, majd a helyükre újak jönnek létre. Ez alól pedig az idegsejtek sem kivételek. A különbség az, hogy ha valaki például stresszes, akkor olyan kémiai anyagok szabadulnak fel a testben, melyek jelentősen gátolják és lassítják ezt a folyamatot.

56723-6.jpg

2. A vitamin és ásványi tablettáktól makkegészségesek leszünk!

Tényleg nem árt, ha szedsz vitaminokat tabletta formájában is, viszont ez önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy ténylegesen egészséges légy, oda kell figyelned a helyes táplálkozásra és a testmozgásra is! Sokkal hasznosabb, ha a vitaminokat egészséges táplálékkal viszed be a szervezetedbe! Illetve nem árt tudni, hogy a túlzott vitamin fogyasztás ugyan olyan káros lehet, mint ha túl keveset jutattnál a szervezetedbe.

56723-1.jpg

3. Az antibiotikumok megölik a vírusokat

Ezek a készítmények a baktériumok elpusztításáért felelnek, és bizony nem válogatnak a jó és a rossz baktériumok között. Így semmi esetre sem szabad orvosi javallat nélkül antibiotikumot szedni, hiszen akár többet árthat, mint amit használ.

56723-9.jpg

 

 

 

 




 

 

 

 

4. Az oxigénszegény, és szén-dioxidban dús vér színe kék

Ábrákon gyakran láthatjuk, hogy az emberi test vérkeringésénél az oxigén dús vért pirossal, a szén-dixoidban gazdag vért pedig kékkel jelölik. Ám csupán azért jelölik kékkel az oxigénhiányos véráramlatokat, hogy könnyen meg tudjuk különböztetni az oxigén dústól. Valójában ugyanúgy piros vér folyik a testünkben mindenhol.

56723-2.jpg

5. Az alkohol pusztítja az agysejteket

Az etil-alkohol tényleg képes elpusztítani egyes mikroorganizmusokat, ezért is használják a gyógyászatban fertőtlenítésre, ám az tévhit, hogy az agysejteket is megöli. Ha az ember alkoholt fogyaszt, akkor az a szervezetében valójában a sejtek közötti kommunikációt zavarja meg, de nem pusztítja el azokat.

56723-4.jpg

6. A barna cukor egészségesebb a fehér cukornál

Sokan azért fogyasztanak barna cukrot, mert azt gondolják, hogy az egészségesebb, mint a fehér cukor. Pedig ez egy hatalmas tévhit! A két cukor valójában ugyanaz, csak a barna cukor a benne található melasztól barnás színt kap. Az egyetlen különbség, hogy a barna cukor sokkal drágább a boltokban.

56723-3.jpg

 

 




 

 

7. A túl sok cukor fogyasztása hiperaktívitást okoz a gyerekeknél

Biztosan magadon is észrevetted már, hogy ha túl sok cukrot eszel, akkor felpörögsz. ez nem meglepő, hiszen a cukor energiaforrás. A gyerekekkel is ez történik, ám mivel kisebb a testük, így sokkal kevesebb cukor is elég ahhoz, hogy felpörögjenek. Viszont ezt a jelenséget gyakran összekeverik a hiperaktivitással, ami valójában a viselkedés szabályozásának zavara.

56723-5.jpg

8. A jobb agyfélteke a logikáért, a bal pedig a kreativitásért felel

Ez a mindenki által ismert állítás sem egészen igaz, ugyanis nem lehet egyértelműen szétválasztani a két agyfélteke működését. Bár a kreativitásért felelős részek többsége valóban a baloldalon található, ám a jobb agyfélteke egyes részei is a kreativitásért felelnek.

56723-7.jpg

9. A csokitól pattanásos leszel

A tudósok egy kísérlet során megcáfolták ezt az állítást. Két csoportra osztották az alanyokat: az egyiknek csokoládét tartalmazó édességeket akdtak, míg a másik csoport egyáltalán nem kapott csokoládét. Az összehasonlítás során semmilyen különbséget nem fedeztek fel a két csoport alanyainak arbőrén.

56723-10.jpg

 

 

 

 




 

 

 

10. A cukor függőséget okoz az embereknél

Egy 2009-es kísérlet során laboratóriumi egereken vizsgálták a cukortúladagolás káros hatásait. Az egerek miután hozzászoktak a megemelt cukormennyiséghez, egyszerűen nem tudtakk élni nélküle, függővé válltak. A kísérletet emberekkel is elvégezték később, ám rájuk nem volt ilyen hatással a cukortúladagolás.

56723-11.jpg

11.

Minden ember szervezete egy kicsit másképp működik. Bár lehetséges, hogy sok embernek 8 óra alvásra van szükséges ahhoz, hogy tökéletesen kipihenje magát, ám van, akinek bőven elég ehhez 5 óra is, míg másoknak 10 óra is kevés.

56723-8.jpg

12. A borotválástól megvastagodik a szőr

A borotválástól nem lesznek erősebbek, sem sötétebbek a szőrszálak, csak mivel ilyenkor levágjuk a szőrszálak elvékonyodott részét, ezért erősebbnek és vastagabbnak tűnnek utána.

56723-12.jpg

13. A pisi csillapítja a medúzacsípés okozta fájdalmat

A vizelet valójában nem elég savas ahhoz, hogy hatékonyan csillapítsa a medúzacsípés okozta fájdalmat. Inkább öntsetek rá egy kis ecetet, vagy csak lógassátok sós vízbe a lábatokat, ha esetleg valaha is összeakasztanátok a bajszotokat egy medúzával.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?