Érdekes, Külföld

60 örömlány és több kocsma is van itt – 28 éve még lakatlan volt a világ legzsúfoltabb szigete

Úgy kezdődött, hogy két halász odaköltözött. Most meg egymást érik a kunyhók, és még kocsmák is üzemelnek az apró szigeten.

 





Nem túl szép, kopár, és olyan zsúfolt, hogy a talaj szinte ki sem látszik a bódék alól. Gyakorlatilag egy 2000 négyzetméteres szikla. Ez Migingo szigete az afrikai Viktória-tóban, motorcsónakkal két órányira Kenyától és hat órányira Ugandától.

A Viktória-tó medencéje egyébként is a világ legsűrűbben lakott vidékei közé tartozik, részben azért, mert több száz halfaj él(t) a tóban (ami akkora, hogy Magyarország területének kétharmadát lazán beborítaná). Az egyik hal, egy huszadik században betelepített invazív faj, a nílusi sügér (ami egyébként kipusztította az őshonos halfajok felét) keresett árucikk Európában. Nagy termetű, megéri tehát a halászata.

 

 

 

Emiatt érkezett ide két kenyai halász 1991-ben a tó apró szigetére, Migingóra, amit akkoriban csak fű borított, madarak és kígyók éltek rajta.

Dalmas Tembo és George Kibebe példáját követve megjelent később egy hatvan fős halászcsapat, majd ugandai és tanzániai halászok is. A kis szigeten megszaporodtak a hullámlemezzel borított kalyibák. 2009-ben hivatalosan 131-en éltek Miningón, de frissebb források és a The National riportja szerint már körülbelül 500 lakója van. (Ugyancsak a The National szerint 2004-ben kezdtek ideköltözni a halászok, hogy a sziget körüli mély vízből fogjanak halat.) A halászoktól halfeldolgozó cégek vásárolnak, a halat exportálják.

 

 


A parányi szigeten élők élete afrikai viszonyokhoz képest jónak mondható a, a halászat jövedelmez (egy halász havi 200-400 dollárt keres),

és a zsúfolt sziklán szépségszalon, gyógyszertár és bordélyház is működik (60 prostituált él itt), és persze több kocsma is nyitva áll a vendégek előtt.

De található Migingón vendégház és piac, van tévé, az Instagramra feltöltött képek szerint időnként turisták is érkeznek a szigetre, irodával rendelkezik a halászati hatóság és van rendőrség is. Állítólag szinte mindent kapni Migingón, ami a mindennapi élethez szükséges.

Ahhoz képest, mekkora Migingo, Kenya és Uganda összeveszett rajta, és a konfliktust azóta úgy emlegetik, mint Afrika legkisebb háborúját.

 

 





 

Mindkét ország azt állítja ugyanis, hogy a sziget az ő fennhatósága alá tartozik.

Bár egy 1926-os gyarmati rendeletre hivatkozva Kenya magáénak tudta a szigetet, és közelebb is fekszik a kenyai partokhoz, 2004-ben megjelentek az ugandai hatóságok, felállítottak egy sátrat, kitűztek egy zászlót, és kijelentették, hogy Migingo Ugandához tartozik. Szerintük ugyanis hiába Kenyáé a sziget, ugandai vizeken található. Éveken át zajlott a vita és az katonai/rendőri erőfitogtatás a két állam között, 2009-ben állapodtak meg arról, hogy Migingo egyik országhoz sem tartozik. De azért az itt kifogott halat jórészt Kenyában adják el…

 




 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tin shacks on the rocky #island of #migingo in the middle of #lakevictoria. #kenya #lakevicstoria #islandlife. Pic @benjbinks

LakeVicStoria (@lakevicstoria) által megosztott bejegyzés,


 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?