Életmód

A 10 legkárosabb munka, ami tönkretehet

A lista elkészítéséhez 974 munkakört vizsgáltak meg, öt szempont alapján.

 

 

 

Az egészségre legkárosabb munkákat szedte össze az Iflscience.com. A 37 legveszélyesebb munka között szerepelnek a szennyvízcsatornáknál dolgozók, sebészek, de a repülőgépek pilótái is. A 10 legegészségtelenebb munka közé ezek mégsem kerültek.

A lista elkészítéséhez 974 munkakört vizsgáltak meg, öt szempont alapján, melyek azt kívánták körülírni, mik azok a tényezők, amelyek a legjobban rontják az emberek egészségét. Így a következőkre esett a választásuk:

Mennyire vannak a munkakörben dolgozók a szennyeződéseknek és a betegségeknek kitéve?

Mennyire veszélyes a környezet, amiben dolgoznak?

Mennyire vannak jelen radioaktív hullámok?

Mekkora a balesetek (égési sérülések, vágások, harapások, csípések) veszélye?

Mennyit kell ülniük a munka során?

1. Szájhigiénikusok

A szájhigiénikusok érték el a legtöbb pontot a skálán, így 72,8 ponttal ők nyernek – vagy inkább veszítenek. Az ebben a munkakörben dolgozók mindennap fogakat tisztítanak és a száj higiéniáját vizsgálják, miközben röntgenfelvételeket készítenek és különböző kémiai anyagokkal dolgoznak. A praktizálók egészségére a legnagyobb veszélyt a betegségek és gyulladások jelentik, de emellett a radioaktív hullámoknak is ki vannak téve, miközben egész nap ülnek.

2. Általános fogorvosok

A szájhigiénikusokhoz hasonló veszélynek vannak kitéve, de valamennyivel kevesebb pontot értek el, így 69,5 ponttal ez a munkakör a második legkárosabb.

3. Állatorvosi asszisztensek

Az állatkórházakban és laborokban dolgozók beteg állatokat etetnek és gyógyítanak. 66,5 ponttal a harmadik legveszélyesebb munkakör ez, hiszen nem csak különböző betegségeknek teszik ki magukat, de szennyeződéseknek és sérüléseknek, harapásoknak is.

4. Szájhigiénés laborasszisztensek

65,7 ponttal a negyedik legártalmasabb munka ez, hiszen a fogászati laborokban egész nap ülve, különböző szennyeződéseknek és betegségeknek kitéve dolgoznak.

5. Fogászati asszisztensek

Nem meglepő, hogy ez a munkakör is a legveszélyesebbek között van, hiszen ők is ugyanabban környezetben dolgoznak, mint a fogászok. 65 és fél ponttal az ötödikek ezen a listán.

6. Altatóorvosok

Ezek az orvosok nemcsak veszélyes kémiai anyagokkal dolgoznak, de óriási a felelősségük, hiszen ők figyelik a páciensek életjeleit, és azt is, hogyan ébrednek fel az altatásból.

7. Fogpótló orvosok

Akik a fogpótlással foglalkoznak, 63 pontot kaptak, hiszen betegekkel foglalkoznak.

8. Légiutaskísérők

A légiutaskísérők az utazók kényelme és biztonsága érdekében tesznek meg minden tőlük telhetőt a repülőgépeken. De azt könnyű elfeledni, hogy mindeközben sérülések, szennyeződések és bacilusok is veszélyeztetik őket. 62,3 ponttal a nyolcadik helyen szerepel ez a munka a listán.

9. Aneszteziológusok

Az altatóorvos mellett az aneszteziológusok adminisztrálják az altatást, és 61,8 ponttal ez a kilencedik legveszélyesebb munka.

10. Bevándorlási és vámellenőrök

Ők az embereket, a csomagjaikat, járműveiket vizsgálják. Ezért talán nem is olyan meglepő, hogy 59,3 pontot kaptak, hiszen sosem lehet tudni, mi leselkedik rájuk az ismeretlen bőröndökben…

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?