Érdekes

8 meglepő dolog, amit nem tudtál ezekről a használati tárgyakról

Nap mint nap használjuk ezeket a hétköznapi tárgyakat, ám mégis van olyan apró részletük, aminek a céljával nem vagyunk tisztában. Pedig a többségük igencsak hasznos.

 

 

 

1. A sörösüvegek hosszú nyaka

Nem véletlenül van a sörösüvegeknek olyan alakja, amilyen. A legszembetűnőbb talán az üveg nyakának a hosszított kialakítása, amely azért ilyen, hogy ne a palack oldalát kelljen fognunk ivás közben, ezáltal pedig a kezünk hője ne melegíthesse fel a sört.

sorosuveg.jpg

2. Bojtos sapka




A bojt először a 18. században jelent meg a francia tengerészek sapkáján, hogy ezzel is megelőzzék azt, hogy beverjék a fejüket a hajók alacsony fedélzeti mennyezetébe. A bojt jelezte, hogy vigyázni kell, illetve tompította az ütést. Később a katonai egyenruháknál is bevezették a különböző féle bojtos sapkákat, hogy így lehessen megállapítani, hol szolgál a viselője.

sapka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

3. Hosszanti kis bevágások a hátizsákon

Korábban ezek a hosszúkás lyukak kizárólag a túra-hátizsákokon voltak megtalálhatók, hogy legyen hova akasztani a karabinereket és köteleket. Ma már azonban szinte kivétel nélkül minden hátizsákon megtalálható, és egyébként sokszor nagy hasznát is vehetjük a hétköznapokban.

taska.jpg

4. Bemélyedés a bögre alján

Leginkább az Ikeás bögrék alján találkozhatunk apró kis gödröcskékkel és bemélyedésekkel, melyek egyrészt azért kerültek kialakításra, hogy a mosogatógépben történő tisztítás közben fix helyen maradjanak és ne csúszkáljanak, másrészt pedig azért, hogy a forró ital hatására (könnyebb levegőáramlást biztosít) ne forrósodjon fel annyira a bögrék alja, és az így leadott hő ne repeszthesse meg az üvegasztalokat.

bogre.jpg

 

 

 

 

 

 

5. Pöcök és lyuk a fokhagymanyomó végén

A fokhagymanyomó egy rendkívül hasznos szerkezet, pláne, ha még tisztában vagyunk az egyik kevésbé ismert, rejtett funkciójával is. Egyes fokhagymaprések végén ugyanis van egy fém pöcök és egy lyuk, amik azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék a bogyós gyümölcsök magozását.

fokhagymanyomo.jpg

6. A sniccer pengéje

A tapétavágó pengéje nem véletlenül van egyenlő részekre osztva. Mivel használat közben tompul az élük, ezért úgy alakították ki őket, hogy elég legyen pusztán egy harapófogó segítségével ráfognunk a már eltompult szakaszra, és egy határozott mozdulattal letörve (majd a pengét kijjebb tolva) újra olyan éles legyen, mint újkorában.

tapetavago.jpg

7. Él az öltönynadrágokon

Az öltönynadrágok kinézete valójában a véletlennek köszönhető. A 19. században ugyanis a ruházati cégek exportálás közben gyakran úgy csomagolták a nadrágokat, hogy a szállítás során egy kivasalhatatlan él keletkezett bennük. Ez az idők folyamán annyira megszokottá vált, hogy idővel divatosnak kezdett el számítani, és ma már direkt így alakítják ki.

oltonynadrag.jpg

 

 

 




 

 

8. Nyilacska az üzemanyagszintjelző ikon mellett

Ez a nyíl teljesen jelentéktelennek tűnik, pedig nem véletlenül van ott. A nyíl iránya jelzi ugyanis, hogy az autó melyik oldalán található a tanksapka. Ha tehát begurulunk a benzinkútra, nem kell azon gondolkodnunk, melyik oldalon is tankoltunk a múltkor, elég csak ránézni erre a nyílra.

uzemanyagszintjelzo.jpg

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?