Életmód, Érdekes

10 dolog, ami piszkosabb a vécéülőknél

Kifejezetten veszélyesek, de eszünkbe sem jut!

 

 

 

 

 

1. Fogkefe: meglepődtünk? A vécé lehúzása után a baktériumok akár 6 láb magasságig is képesek szétfröcskölődni a levegőbe, s több mint 2 órán át ott is maradnak – vagyis a fogkefét is beteríthetik, s máris jelen van a fertőzésveszély.

2. Konyhai szivacsok és törlőruhák: akár több 10 millió baktérium is megbújhat rajtuk. Mára sajnos ismert, hogy kétszázezerszer koszosabbak lehetnek a vécéülőkénél és súlyosan érinthetik egészségünket.

3. Vágódeszkák: ezeken vágjuk többnyire a nyers húst is, melyek a székletbaktériumoktól lehetnek fertőzöttek. Egy átlagos vágódeszkán 200-szor több ilyen baktérium fordulhat elő, mint a vécéülőkén – a fertőzésveszély tehát igen magas.

4. Szőnyegek: a szőnyegekről tudvalevő, hogy négyzethüvelykenként kb. 200 ezer baktérium lapulhat rajtuk, ezért 400-szor koszosabbak lehetnek a toalettülőkénél.

5. Jégkocka: egy tanulmány szerint, melyet amerikai éttermekben végeztek, a jégkockákban több baktérium lehet, mint a hely vécéjének vizében.

6. A vécé padlója: komoly fertőzésveszélyt jelent ez is, ugyanis az emberek piszkos cipővel mennek be a helyiségbe – a padlón levő baktériumok száma sokszorosa lehet a vécéülőkén találhatóknak. A nyilvános vécékben szakemberek szerint 1,5-2 millió baktérium lehet négyzethüvelykenként, miközben egy átlagos vécéülőkén csak 50.

7. Éttermi menük: a menüt feltüntető étlap és itallap a legutoljára megtisztított eszközök közé tartozik, vagyis igen nagy mennyiségű baktérium lehet rajtuk. Ha összehasonlítjuk a vécéülőkével, 10-szer többet tartalmazhatnak, melyek kisebb-nagyobb mértékű fertőzésveszélyt jelentenek.

 

 

 

 

 

8. Irodai asztalok: sokkolódtunk? Jogos, hiszen mellettük töltjük a napjaink nagy részét. Egy tanulmány szerint az irodai asztalokon valóban 400-szor több baktérium lapulhat, mint a vécéülőkén, s az influenzavírus is gyakori rajtuk.

9. Okostelefonok: mára az is ismert, hogy a telefonjainkon 10-szer több baktérium fordulhat elő, mint a vécéülőkén. Nagyon fontos gyakran tisztogatni őket, mivel a fertőzésveszély igen magas lehet – tekintve, hogy a szánk is ki van téve telefonálás közben a baktériumoknak.

10. Billentyűzet: érdemes még most körbetisztítani a billentyűzetünket! Valószínű, hogy szinte sosem tesszük, de megéri. Ugyanis ismert, hogy több mint 200-szor több baktériumot tartalmazhatnak, mint a vécé ülőkéje.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?