Érdekes

9 túlélési tipp amit nem árt ha tudsz

Az élet bármikor képes meglepni egy nem várt szituációval. Hogy felkészülj a felkészülhetetlenre mutatunk 9 tippet amik akár az életedet is megmenthetik.

 

 

 

1. Mobil akkumulátorral tüzet gyújtani.
Hát ha eltévedsz távol a civilizációtól akkor vélhetőleg egyes kütyüid hasznavehetetlenek lesznek. Mára a legtöbb mobil és tablet lítium-ionos akkumulátorral működik. Ha keresztülszúrod egy éles tárggyal olyan kémiai reakciók jöhetnek létre amik tüzet okozhatnak. Ne felejts el tűzifát odakészíteni.

 

2. Menekülés a Rip áramlat elől
A rip áramlat úgynevezett felhasadt hullám vagy visszatérő hullám. Nagyon fontos, hogy ösztöneinkkel ellentétbe ne a part felé ússzunk hanem azzal párhuzamosan és átlósan, különben újra és újra visszahúz a parttól.

 

 

 

 

 

 

 

3. Menekülés a krokodil elől

A krokodil gyorsabb az embernél ha egyenesen futunk, viszont a rövid lábai miatt nehezebben tud fordulni. Ezért célszerű cikk-cakkban futni és így képesek leszünk lehagyni. Egyébként az a legjobb módszer, ha egyáltalán nem megyünk közel hozzá. 😀

 




4. Ha megcsípne egy medúza
A medúzacsípés neurogén sokkot, allergiás reakciót és erős testmérgezést okozhat. Mit tegyünk, hogy enyhítsük a “találkozás” kellemetlen következményeit?

Azonnal tisztítsuk meg a sebet, és szabaduljunk meg a csápok maradványaitól. Az új szúrás elkerülése érdekében ne érintsük meg a csápokat a csupasz kezekkel.
Mossuk le a sérült bőrfelületet sós vízzel. Soha ne használjunk friss vizet: aktiválja a szúrósejteket.
A toxinok eltávolításához készítsünk egy almaecetet vagy alkoholt.
Igyunk sok vizet, és keressünk fel orvost. A víz segít gyorsabban felépülni, és az orvos előírja a szükséges gyógyszereket.

 

5. A hármas szabály
A hármas szabályból láthatjuk egy átlagember túlélési esélyeit.
3 perc levegő nélkül és eszméletünket veszítjük.
3 nap víz nélkül már életveszélyes dehidratálást jelent.
3 hét élelem nélkül már kritikusan veszélyes lehet. Van úgy, hogy a szervezet képes ezt-azt máshogy beosztani és kitolhatjuk egy hónapig is de 3 hét után már életveszélyes a dolog.

Célszerű ezeket megjegyezni és kritikus helyzetekben meghatározni a prioritásokat.

 

6. Ragasztót a sebre
Előfordulhat otthon, hogy valami balul sül el és megvágjuk magunkat. Mindig legyen otthon sebtapasz… de ha nincs akkor egy kis pillanatragasztó is megteszi. Nemcsak megállítja a vérzést de még fertőtlenít is.
Azért ez persze tartsunk otthon elsősegély dobozt.

 

 

 

 




 

 

 

 

7. Ne együnk a hóból ha szomjasak vagyunk
Nem azért mert megfájdul a torkunk, hanem mert tovább hűti a testet és annak több energiára van szüksége, hogy melegen tartsa. Előbb kihűlünk tőle ami ugyancsak veszélyes. Próbáljuk felolvasztani a havat és csak ezután igyuk meg.

 

8. Ne vízzel a tűz ellen
Előfordulhat, hogy túlmelegszik az olaj a serpenyőben és kigyullad. Soha ne vízzel próbáljuk meg oltani. Egyrészt nem segít, másrészt pedig szétfröcskölheti az égő olajat. A legjobb megoldás a szódabikarbóna. Elveszi a tűz elől az oxigént. De szükségmegoldásnak az is elég, ha leterítjük egy vastag ruhaanyaggal.

 

9. Ha a seb túl mély
Úgy gondolnánk, hogy az a legjobb megoldás, ha azonnal kivesszük a szilánkot a sebből és fertőtlenítjük azt. Nos igen kisebb sérülések esetén így van, de ha a szilánk túl mélyre jut akkor célszerű megvárni vele a mentőket ugyanis elzárja a sebet és ha kihúzzuk azonnal elkezd erősen vérezni ami nem minden esetben jó.

Ti mit gondoltok erről? Azért a legjobb nem hasonló helyzetbe kerülni. 🙂

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?