Egyéb, Érdekes

A lány 6 órán keresztül hagyta, hogy idegen emberek azt tegyenek vele, amit csak akarnak!

Mi történik akkor, ha hagyjuk, hogy az emberek azt tegyenek, amit csak akarnak, bármiféle büntetés nélkül? Milyen elfolytott indulatok, érzelmek törnek elő? Már hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat ez a kérdés, így több kísérlet is történt már a témával kapcsolatosan.

 

 

 

 

Ebből az egyik legmegdöbbentőb Marina Abramović 1974-es kísérlete, amelyet Rhytm 0-nak neveztek el. Szerette volna kideríteni, hogy az emberek hogyan reagálnak arra a szituációra, hogy 6 órán keresztül azt tehetnek vele, amit csak akarnak.




Egy asztalra 72 tárgyat helyezett ki. Többek között volt köztük rózsa, zseblámpa, méz, alma, kenyér, bor, szike, szögek és egy töltött fegyver is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az asztalon található volt egy rövid leírás is:

Az asztalon 72 tárgy található, amit szabadon használhatnak.
6 órán keresztül (20:00 – 2:00) én is egy tárgy vagyok.

A teljes felelősség az enyém.






Kezdetben az emberek még óvatosak, és kedvesek voltak Ölelgették, puszit és virágot adtak neki.

Ám amikor látták, hogy Marina semmire sem reagál, kezdtek elfajulni a dolgok. Megvágták a ruháját, a haját, és még a bőrét is.

 

 

 

 

 

 

Aztán még agresszívabbá váltak az emberek. Volt, aki töltött pisztolyt rögzített Marina fejéhez, az ujjait pedig a ravaszhoz ragasztotta. Ekkor elszabadultak az indulatok az emberek között, ugyanis voltak olyanok is, akik védeni próbálták a nőt. Ám többen voltak azok, akik erőszakosan viselkedtek.

Marina kísérlete megmutatta, hogy az általában barátságos, mentálisan egészséges emberek is szörnyű dolgokra képesek, ha tudják, hogy nem lesz következménye.

A 6 óra leteltével Marina szótlanul felállt, és elment. Az emberek képtelenek voltak a szemébe nézni.

A kísérlet megmutatta, hogy az emberek többsége csak szerepet játszik, amelyet a társadalom diktál neki.

Egy jó tanács a végére:
Úgy bánj másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak!

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?