Életmód

A kifutók csillogásán túl – 10 szörnyű tény a modellipar sötét oldaláról

Ingyen munka, s**xuális kizsákmányolás, drogfüggőség – csak néhány dolog, amiről a trendi divatlapokban nem esik szó.

 

 

 

Milliók áldoznak vagyonokat arra a diétáktól a plasztikai műtétekig, hogy a manökenekre hasonlítsanak, és az árnyoldalakról legfeljebb annyit tudnak, hogy számos modellnek vannak táplálkozási zavarai.

A Listverse most tíz pontban próbálja ezt az illúziót lerombolni.

1. Kiskorúak egyedül

Sok esetben a modellek 13 évesen kezdik pályafutásokat. Készült egy dokumentumfilm egy Nadja nevű kislányról, akit egy modell-toborzón választottak ki Szibériában. Egyedül utazott Japánba, ahol hazudnia kellett koráról, mert 15 év volt az alsó korhatár. Így vállalt fotózást erős sminkkel mindenféle provokatív pózokban. De esete nem egyedi: a modellek, legyenek bár kiskorúak, rendszeresen ki vannak szolgáltatva a ruhatervezőknek, a fotósoknak és az újságíróknak, és munkajogi előírások is alig-alig védik őket.

2. Szegénység és adósság

Csupán a leghíresebb topmodelleknek jut luxusélet. Többségük, különösen a kezdők, rendszerint egy ügynökségük tulajdonában lévő zsúfolt lakásban tengődik, és a lakásbérletért nemegyszer a piaci ár ötszörösért is elkérik. A pályájuk elején lévőknek még az utazási költségeket is maguknak kell fizetniük. A megélhetésükért kölcsönt vesznek fel az ügynökségtől leendő gázsijukra, így aztán bekerülnek egy olyan adósság-ciklusba, amiből nehezen tudnak kimászni.

3. Ingyen munka az ismertségért

Mivel a közösségi médiának fontos szerepe van manapság a marketingben, sok modellnek készülő lány tesz fel magáról fotókat az Instagramra. Ma már vannak olyan ügynökségek, mint például Glossier, amelyik közvetlenül itt kerek modelleket. Ezekért a fotókért azonban a lányok nem kaptak egy fillért sem, cserébe az esetleges ismertségért.

4. S**xuális visszaélések

A divatvilág egyik legnagyobb botránya volt, amikor kiderült, hogy Dov Charney, az American Apparel alapítója s**xuálisan zaklatta a modelleket és női alkalmazottait a fotózások közben. Állítólag meztelen és félmeztelen fotókra kényszerítette őket, és meggyőzte őket, hogy akkor kapnak munkát, ha lefekszenek vele. Végül le kellett mondania cége vezetéséről. Persze nem az ő az egyetlen, nem véletlenül jelentette ki a botrány kitörése után, hogy az ilyen viselkedés normálisnak számít az iparágban. És itt ismét visszatér a kiskorú lányok problémája, akik a karrier érdekében idősebbeknek mutatják magukat. Ez vezetett tragédiához az orosz Ruszlana Korsunova esetében, aki 14 évesen érkezett New York-ba, és húszévesen végzett magával.

5. Kötelező műtétek

Dél-Koreában szokássá vált a modellek körében, hogy műtéti úton változtassák meg szemük „mandula” formáját, mert ezzel „nyugatiasabbnak” néznek ki. De Nyugaton is egyre nagyobb divatja van a születési adottságok megváltoztatásának. Manapság a legmenőbb modellek közé számítanak a Jenner-nővérek, Kendall és Kylie, akik nem is titkolják, hogy plasztikázták őket.

6. Mi lesz holnap a divat?

A divat állandóan változik, és a modellnek alkalmazkodnia kell a trendhez. Mostanában az androgin fazon fut, de a mostani sztárok néhány éve aligha találtak volna maguknak munkát.

7. Drogfüggőség

Sztereotípiának számít, hogy a modellek kokaint szippantanak, hogy vékonyak maradjanak. Sajnos ez nem áll távol az igazságtól. A divatbemutatókhoz szinte mindig hozzátartoznak a vad after-party-k, amelyek csillogásának nem tudnak a tizenéves modellek ellenállni. Nem véletlen, hogy a drogdílerek mindig ott ólálkodnak a Fashion Week-ek rendezvényei körül, mert vagyont kereshetnek a modelleken. Kayley Chabot, Calvin Klein modellje 13 évesen kezdte karrierjét. Az ügynökség szerint 6 cm-t kellett volna fogynia a csípőjéből. Tizenhét évesen fel kellett adnia a pályát, mert anorexiás és drogfüggő lett.

drog

8. Modell-ígéretből s**xrabszolgaság

Sok nő, akik modellek szeretnének lenni, könnyű prédák azoknak, akik s**x-rabszolgákra vadásznak. Miamiben megtörtént, hogy egy volt rendőr on-line hirdetett modell-castingot. Amikor a nők megérkeztek a megadott címre, leütötték, majd kamera előtt megerőszakolták őket. Az ügy bűnöseit végül letartóztatták, de a hasonló csalások nagyon gyakoriak

9. Minden centiméter számít

Ha egy modellen egy árnyalatnyit is szorít a nadrág, már a munkájába kerülhet. Elvárják tőlük, hogy minden körülmények között tartsák a szerződésben lefektetett méreteket. Akár több, akár kevesebb, repül. Ez árt a hírnevének, nem hivatkozhat referenciaként a divattervezőjére. E nyomás vezeti oda a modelleket, hogy mindenféle őrültségeket találnak ki súlyuk megtartására a hashajtótól a hánytatásig, vagy a vattagolyók evéséig. Túlságosan nagy a kínálat modellekből, ezért senki nem ülhet egy pillanatig sem a babérjain.

10. Kiöregedés

Mivel a divatipar nagyon fiatal lányokkal dolgozik, hamar eljön az idő, amikor a modell már „túl öreg” lesz. Viszont azok, akik mindent erre tettek fel, és a modellkedés miatt feladták tanulmányaikat, a huszas évek közepére ott állnak megfürödve, mert máshoz nem értenek. E kor felett ugyanis maximum „klasszikus” divatbemutatókra van esélyük, sokszor nevetséges összegekért.

öreg

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?