Érdekes

Képeken a világ legnagyobb part-tisztító akciója. 20 év után még a teknősök is visszatértek.

Mindannyian tudjuk, hogy az ember tönkreteszi a környezetet. Rengeteg fájdalmat és szenvedést okozunk az élővilágnak. Ez így megy évről évre. Az a baj, hogy több ember van, akit nem érdekel a környezetünk, mint akiket igen. Az élőhelyek megsemmisítése, az élővilág túlzott kiaknázása, az éghajlatváltozás mind hozzájárultak a tömeges kihalásokhoz.

 

Egyre többen vannak, akik próbálnak tenni a dolog ellen. Próbálják helyrerakni a károkat és segíteni a veszélyeztetett fajoknak. A most következő cikkünkben a tengeri teknősökről lesz szó. Indiában sikerült elérni, hogy visszatelepüljenek egy súlyosan szennyezett tengerpartra. Adhat ez némi okot az optimizmusra?

 

A tengeri teknősök több mint 100 millió élnek velünk. Sajnos az ember terjeszkedése során az életterük egyre csak csökkent. Megesszük őket, szennyezzük a fészkelőhelyeiket, beakadnak a hálókba melyeket a halászok hagynak hátra stb. Ez a faj 1970 óta veszélyeztetettnek minősül. A WWF vezető szerepet tölt a megmentésükre irányuló akciókban.

 

A legeredményesebb akciójuk talán az indiai Versova strandon történt, Mumbai városában. A strand homokját teljesen beborította a szemét. Lelkes önkéntesek Afroz Shah vezetésével 5 millió kiló műanyagot távolított el 85 héten keresztül a strandról. Közel 500 önkéntes mai napig rendszeresen takarít hétvégenként. Az akcióban 30.000 iskolás volt bejegyezve. Május 31-én 6000 ember takarított egyszerre a parton.

 

Nem hagyhatjuk eme csodálatos állatokat kihalni. Ez is csak egy lenne a listán, ami nekünk köszönhető. Vigyáznunk kell a természetünkre, hisz mi is ebben élünk.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?