Autó, Érdekes

92 autó került elő a világ legmélyebb tavából, némelyik utasokkal együtt

A kutatások során: kilencvenkét autót, tizennyolc vízi járművet, hat hószánt, két motorkerékpárt, egy traktort, egy helikoptert és egy repülőgépet találtak.

 

 

 

 




Befejezték a nagyszabású expedíciót a Bajkál tavon. A Belügyminisztérium felkérte a mentőket-búvárokat, hogy roncsok után kutassák át szonárokkal az egész tavat. Ami nem épp kicsi,  636 kilométer hosszú és 25-79 km széles. 





 

 

 

 




 

 

Hogy került többek között 92 autó a mélységbe? A jégen merész átkelést bevállaló autósok közül vesztek oda sokan. Engedély nélkül nem szabad autóval a jégre hajtani, de szabályok ellenére évente azért egy-egy autó mégis beszakad a jégbe. Van aki idejében ki tud mászni, mások viszont életükkel fizettek a jeges túráért. 

 

Ezért nem meglepő, hogy több eltűnt személy holttestét is megtalálták a járművekben, így megadhatják nekik a méltó végtisztességet, és az eltűntek hozzátartozói is végleges választ kapnak az expedíciónak köszönhetően.

 




 

 

 

 

A BAJKÁL-TÓ

A tó feneke 1186 méterrel a tengerszint alatt található, és ezzel ez a Föld legmélyebb kontinentális hasadéka. A tó űrtartalma 23 615 km³, ami nagyjából megegyezik az észak-amerikai Nagy-tavak együttes űrtartalmával, és 20%-át adja a Föld teljes édesvíz-készletének. A tó fenekén 7 kilométer mély üledék van.

A tavat végig hegyek veszik körül. A tóban 27 sziget található, közülük a legnagyobb Olhon, ami 72 km hosszú. Az Olhon szigeten található a mitikus sámán szikla, mely előtt Dzsingisz kán is meghajolt. A Bajkál szívének is nevezik ezt a szigetet, ahol a sámánok élnek. A tavat több mint 300 folyó táplálja, köztük a jelentősebbek: Szelenga, Uda, Barguzin, Felső-Angara és a Turka. A tó egyetlen lefolyása az Angara.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?