Életmód, Külföld

12 fura szokás, ami egyes országokban teljesen normálisnak számít!

Minden országnak megvannak a maga sajátos szokásai, ami a világ más pontjain élők számára nagyon furcsának tűnhet. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett nem árt a helyi sajátos szabályokkal tisztában lennünk, mielőtt elutaznánk egy számunkra idegen országba.

 

 

 

 

 




 

1. Indiában, a „köszönöm” szót csak nagyon ritkán használják. Köszönetet nyilvánítani csak egy ritka szolgáltatásért cserébe, vagy  csak pincéreknek szabad, de egy családtagnak soha, ugyanis az ronthatja a családi kapcsolatokat.

2. A nyelvnyújtogatás egy régi hagyomány a tibetieknél. A legenda szerint a gonosz és vérszomjas Langdarma királynak fekete nyelve volt. A tibetiek úgy bizonyosodnak meg arról, hogy a gonosz király szelleme nem-e költözött át valaki testébe, hogy nyelvnyújtással bizonyítják egymásnak.

3. Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, és Malajziában nagyon sértőnek minősül, ha a mutatóujjunkkal egy emberre mutatunk rá. Használjuk helyette a hüvelykujjunkat, úgy hogy közben ökölbe van szórítva a kezünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kínában és még néhány kelet-ázsiai országban a születésnapokat a holdnaptár szerint ünneplik. Így a születésnap  minden évben különböző dátumokra esik. Mivel a holdnaptárban csak 354 nap van 365 helyett, ezért a maradék 11 nap évről évre halmozódik, így idősebb korunkra akár egy-két évvel is idősebbek lehetünk, mint a világ más országaiban.

5. Thaiföldön erősen sértőnek számít, ha megsimogatod egy gyerek fejét. A thai emberek úgy vélekednek, hogy a lélek a fejben van, ezért csak nagyon közeli hozzátartozóknak van joga hozzáérni egymás fejéhez.

6. Dániában teljesen szokványosnak számít, ha kisgyermekes családokat látunk piknikezni, kikapcsolódni a temetőben. Az ország kis területéből adódóan a  dánok kihasználják a szabad helyeket a temetőkben is.

 

 

 




 

 

 

 

7. A kersztbe tett mutató és középső ujj a világ legtöbb országában szerencsésnek számít, ám Vietnamban durva kifejezés, ami a nőkkel való visszaélést is jelentheti.

8. Norvégiában nem szokás megdicsérni valaki szemét, mert ez hízelgésnek tűnik, és nem vállt ki semmilyen pozitív reakciót a másikból. Csak egymáshoz közel álló személyek dícsérhetik meg egymást, ugyanis az őszintének számít.

9. Japánban nagyon illetlen dolog, ha valaki kifújja az orrát, ugyanakkor a szipogás teljesen elfogadottnak tekinthető még egy fontos tárgyaláson is.

 

 

 

 

 




 

 

 

10. Ha Ausztráliában egyedül ülsz be egy taxiba, akkor a sofőr nagy eséllyel megkérdezi, hogy a szállításon kívül segíthet-e neked még valamiben. Ha Romániában szállsz be egy taxiba, akkor nagyobb eséllyel él vissza a személyes tereddel, ami akár kellemetlenül is érinthet az utazás alatt, ha nem vagy ehhez hozzászokva.

11. Indiában és a muzulmán országokban a balkezeseket „tisztátalannak” tartják, mivel a bal kezet különböző higiéniai tevékenységekhez használják. A Korán pedig megemlíti, hogy szerencsétlenséget hoz.

12. A kenyai Masai törzs tagjai úgy üdvözlik egymást, hogy arcon köpik a másikat. Náluk ebben semmi sértő nincs.

 

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?