Érdekes, Étel/Recept

10 gyorséttermi titok, amit sosem mondanának el

Minden modernnek számító ember tisztában van a gyorséttermi étel fogalmával – és ízével is. A mai szélsebesen száguldó mindennapok egyre inkább túlértékeljük az ilyen étkezdék gyors kiszolgálását, egyszerűségét és talán már túlságosan is finom főztjét. Íme néhány titkos csel, amit az ott dolgozóktól el lehet lesni, bár a legjobb, ha nem járunk túl gyakran ilyen éttermekben.

 

 

 

1) A legjobb időpont a gyorséttermezésre délben és este hétkor van.


A tökéletes időzítés meglepő módon ebédidőben (11-13 óráig) és vacsoraidőben (18-20 óráig), az étterem legforgalmasabb óráiban van. Bár ilyenkor lehetetlen asztalt találni, de garantáltan friss az étel.

2) Ha friss sült krumplit szeretnénk, kérjük só nélkül!


Közkedvelt gyorséttermi finomságot azután sózzák meg, hogy kiszedtek egy nagy adagot a forró olajból. Egy ilyen kérés miatt azonban kénytelenek kisütni egy újabb kör krumplit a számunkra.

3) A konyhából kiszökő illat a marketingfogás része.


Ahogy elhaladunk egy gyorsétterem mellett, nehéz megállni a finom ételek illatának csábítását, nem véletlenül! Sok étterem gondoskodik arról, hogy a főzés illata eljusson a kint sétálók orráigg. Sok helyen még a konyha ajtaját is szélesre tárják.


4) A kóla olcsóbb, mint a tea, mert étvágygerjesztő hatása van.


A gyorséttermekben a tea általában drágább a buborékos üdítőitaloknál. Ez azért van, hogy a vásárlók többet igyanak az utóbbiból. Lehetetlen ugyanis a szomjúságot az édes lével oltani, ezért veszünk még egyet, aztán még egyet, és így tovább. Ráadásul a szénsav serkenti az étvágyunkat.

5) A sült krumpli 19 hozzávalót tartalmaz.


A gyorséttermek burgonyájának legendás ízvilágát közel 20 összetevővel érik el. Szerencsénkre legalább az alap a krumpli, csak ezután következnek a zsiradékok, az adalékanyagok, valamint az ízfokozók. Talán nem is olyan ártalmatlan a kedvenc gyorséttermi köretünk?

6) Nem túl jó megoldás, ha kora reggel az első utunk egy gyorsétterembe vezet.


A versengés jó, bár semmiképpen sem a gyorséttermek reggeli kígyózó sorában. Eszünkbe ne jusson azonban reggeli hamburgerkörutat tenni rögtön az étterem nyitása után, mert az ott dolgozók agresszív vegyszerekkel tisztítják az eszközeiket és a konyhájukat, ami rajta maradhat a pultokon, onnan pedig könnyen a reggelinkbe juthat.

7) A gyorséttermi ételek sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint 30 évvel ezelőtt.


Mára nagyobb adagot kapunk egy gyorsétteremben, és sokkal több kalória van bennük. Példának okáért a sajtburger 75%-kal több kalóriát tartalmaz, mint az 1980-as évekbeli „elődje”. 20 évvel ezelőtt a sült krumpli feleannyira hizlalt. A pizza 70% kalóriát szedett fel az évek során.

8) A turmix cukortartalma háromszor annyi, mint a napi „ajánlott” adag.


A csoki-, eper- vagy vaníliashake-ek a gyorséttermek klasszikus kínálatában mindig szerepelnek. Főként nyáron fogynak tonnaszámra. Az átlagos cukormennyiség, amit elfogyasztunk egy nap alatt, 30-60 g körül mozog, míg egy jó adag turmix körülbelül 90 grammot tartalmaz.

9) Minden sokkal finomabb, ha kézzel esszük.


Tudod, miért nincs villa és kés a gyorséttermekben? Egy lehetséges válasz az, hogy azért, mert amikor valaki „puszta kézzel” esik neki az ebédjének, sokkal élvezetesebbnek éli meg az étkezést, így többet is eszik.

10) Az üdítőitalos-szódás pult rendkívül koszos.


A gyorséttermek üdítőital-automatáit körülményesen lehet csak kitisztítani. Csak képzeljük el, mennyi kórokozó és penész tenyészik bennük! A cukros lé igazi táptalaj ezeknek a betolakodóknak.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?