Belföld, Hírek

A magyar kormányt kritizálva, a Magyarország elleni eljárás elindítására buzdítanak a civilek

 
Nyílt levélben kéri több civil szervezet (NGO) az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a hetes cikkelyes eljárás élesítését Magyarország ellen – írja az AzonnaliPolitico keddi hírlevelére hivatkozva. Mint arról az Alfahíren is beszámoltunk: szeptember 11-én kerül sor a többek között a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó Sargentini-jelentés vitájára az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Az EP-képviselők másnap szavazhatnak a dokumentumról.
 
 
 
A nyílt leveles kezdeményezés mögött többek közt a magyar kormány által sokat bírált Soros György által is támogatott Amnesty International, a Human Rights Watch, illetve a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet áll. A levélben emlékeztetnek rá, hogy a szeptember 12-ei szavazás tétje az EU értékeinek megtartása, mert Magyarország jelenlegi kormánya letért a tagországok közös útjáról például azzal, hogy korlátozza a sajtószabadságot és aláássa a bíróságok függetlenségét. Továbbá arra is kitérnek, hogy Európában a politikai paletta széles spektruma van jelen, de ez nem terjedhet odáig, hogy engedjék a jogok megtagadását, ennek a következményeit „Európa túl jól ismeri történelme révén”. A levélben az áll:

„Az Európai Parlament tagjai felelősséggel tartoznak azért, hogy megvédjék az emberek jogait az unióban.”

 
 
Azt is hozzáteszik, hogy az európai vezetők hiába figyelmeztették a magyar kormányt, ez hatástalannak bizonyult. A cselekvés hiánya pedig csak felbátorította Magyarország egyre autoriterebb vezetését. A hetes cikkely megszavazása ugyanakkor lehetőséget ad az EP-képviselőknek a cselekvésre.
A Sargentini-jelentés szeptemberi elfogadásához az összes képviselő legalább felének (375 fő), és a jelenlévők kétharmadának kell szavaznia. Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás elindításával fenyegető dokumentumot, ha így elfogadnák, akkor az megnyithatná az utat ahhoz, hogy Magyarország szavazati jogát felfüggesszék. A magyar kormány jelezte, hogy a vitán részt vesz Orbán Viktor kormányfő is.
 
 
forrás: alfahir.hu
 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?