Egészségügyi ötletek, Életmód

8 házi módszer, amely megszünteti a kínzó fogfájást

Fogfájást legalább egyszer az életben már mindenki érzett. Egy felmérés szerint a felnőttek 90%-ának van valamilyen probléma a fogával. Éppen ezért, most olyan módszereket mutatunk be, melyekkel házilag, drága fogorvosi kezelések nélkül is megszüntetheted a fogfájást. Ha várandós vagy, szoptatsz vagy gyógyszert szedsz, ami reakcióba léphet egyes gyógynövények hatóanyagaival, kérd ki orvosod véleményét, mielőtt elkezded alkalmazni ezeket a módszereket!
 

 





SÓS VIZES ÖBLÖGETÉS

A sós víz természetes fertőtlenítő, nagyon egyszerű és hatékony módszer a fogfájás kezelésére. Keverj el ½ teáskanál sót egy pohár meleg vízben és öblögess vele. Ezzel megelőzheted a duzzanatot is, és megtisztíthatod a fájós fog körüli területet.

HIDROGÉN-PEROXID
Remek fájdalomcsökkentő, ami segít, hogy jobban érezd magad. Nem csak a plakkokat csökkenti, de meggyógyítja a vérző ínyt is. Szájöblítéshez használhatod úgy, mint a sós vizet. Ehhez 3%-os hidrogén-peroxidot keverj el azonos mennyiségű vízzel. Ne nyeld le!

SZEGFŰSZEG VAGY SZEGFŰSZEG OLAJ
Régóta használják a szegfűszeget fogfájás ellen a benne lévő eugenol miatt, ami természetes fertőtlenítő. Kevés őrölt szegfűszeget tégy a fogra vagy egész szegfűszeget rágj szét óvatosan, hogy kiengedje az olaját. 2 csepp szegfűszeg olajat is tehetsz a fájó fogra.

HIDEG BOROGATÁS
Hatékony bármilyen típusú fájdalom ellen. Tégy jeget egy műanyag tasakba, csavard bele egy vékonyabb ruhába, és tedd a fájó fogadra 15 percre, hogy elzsibbassza az idegeket. Csökkenti a gyulladást és a duzzanatot is.

 

 

 

 

 

FOKHAGYMA
A fokhagymát sokféle gyógyászati célra használhatjuk. Elpusztítja a káros baktériumokat, és fájdalomcsillapítóként is hatékony. A legjobb, ha összenyomod és pasztát készítesz belőle, majd ezt helyezed a fogra. De egy fokhagymagerezdet lassan szét is rághatsz. Néhány napon át folytathatod a kezelést, míg a fájdalom teljesen el nem múlik.

GUÁVA LEVELEK
Gyulladáscsökkentő és kórokozóellenes hatásuk van. Nem csak a fogfájást enyhítik, de kezelhetők velük a szájban kialakult fekélyek és az ínyduzzanatok is. Elrágcsálhatsz 1-2 levelet, a másik módszer pedig, hogy a leveleket forró vízbe teszed, hagyod a levet annyira kihűlni, hogy még meleg maradjon, majd beleteszel egy csipet tengeri sót, és ezzel öblögetsz.

BÚZAFŰ
Antibakteriális tulajdonságai rövid- és hosszútávú előnyöket is tartogatnak a fogszuvasodás és fogfájás megelőzésében. A legjobb eredmény érdekében rágcsáld a búzafüvet vagy a levével öblögess. Eltávolítja a toxikus anyagokat az ínyről, és gátolja a baktériumok szaporodását.

HAGYMA
A benne lévő fitokemikáliák azokat a kórokozókat veszik célba, melyek a fertőzéseket okozzák. Ezzel csillapítja a fájdalmat. Vágj egy darab hagymát és rágd el azon az oldalon, amelyiken fáj a fogad. A belőle kiszivárgó lé behatol a fogba. Ha annyira fáj a fogad, hogy már nem tudsz rágni, az ujjaddal nyomj egy darab hagymát a fogra.

FONTOS!
Az itt ismertetett otthoni módszerek hasznosak lehetnek, amíg el nem jutsz a fogorvosodhoz, viszont semmilyen házi praktika nem pótolhat egy szakszerű fogászati kezelést. Ha panaszaid vannak, mielőbb kérj időpontot a fogorvosodtól!

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?