Belföld

Mert te ki a bánat vagy? – Bakondi György szó szerint utasította az Európai Uniót, hogy csinálja azt amit ő mond!

A következő európai uniós csúcstalálkozón meg kell jelennie azoknak a változásoknak, amelyek Európa számos országát már elérték, a kontinensre veszélyt hozó migrációs politikának pedig véget kell vetni – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek és különösen az elmúlt hónapok nemzetállami szintű változásainak köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül a lakosság, a helyi kultúra és a nemzeti identitás védelme. Az EU vezetése azonban még mindig a migránsok szétosztását és az ellenszegülő tagállamok megbüntetését szorgalmazza, holott ilyen kötelezettséget az uniós alapdokumentumok nem fogalmaznak meg – tette hozzá.
 
A főtanácsadó sürgeti és felszólítja az EU-t a külső határok lezárását és az itt tartózkodók hazaszállítását, ezt követeli a magyar kormány mint uniós tagállam, továbbá hangsúlyozta, hogy nem tekinthető menekültnek, akik törvénysértő módon kelt át biztonságos országokon és a hatóságokkal sem működik együtt.
 
Bakondi György elmondta, hogy a balkáni útvonal a Törökországgal kötött uniós megállapodásnak köszönhetően kevésbé terhelt, de – mint mondta – a veszély nem szűnt meg, főleg afgánok és irániak érkeznek innen. Változott a migráció iránya is, egyre többen indulnak a török-görög szárazföldi határon keresztül Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át Olaszország felé – tette hozzá.
 
Hangsúlyozta, hogy a Balkán biztonsága érdekében Görögországnak és Macedóniának rendezni kell a vitás kérdéseket, így az előbbi nem akadályozná tovább szomszédja EU- és NATO-társulási folyamatát. A balkáni kilátásokat szerinte a gyenge rendvédelem helyzete is bizonytalanná teheti, ezért nem zárta ki egy újabb tömeges beáramlás lehetőségét.
 
Bakondi György az új olasz kormány belbiztonsági intézkedéseinek tulajdonítja, hogy az afrikai migránsok egyre inkább Spanyolországot célozzák meg, emiatt pedig elképzelhetőnek tartja az ottani helyzet súlyosbodását. Hozzátette, hogy a baloldali madridi kormány befogadást támogató döntései a feszültség kiéleződését okozhatják Spanyolországba.
 

olkt.hu/MTI 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?